Wachten voor een gesloten spoorwegovergang bij het NS station behoort in de toekomst tot het verleden.
Wachten voor een gesloten spoorwegovergang bij het NS station behoort in de toekomst tot het verleden. Wijnand Kooijmans

Langdurige bouwput

In maart van 2022 komt het pand van de stichting Nunspeet uit de kunst en Froyo leeg. Volgens wethouder Marije Storteboom wordt daarna begonnen met de afbraak van het pand. Dat is nodig in verband met de plannen voor de verbetering van de Stationsomgeving. 

Volgens de wethouder is met het beschikbaar komen van het pand het Stationsplein vrij om de eerste voorbereidende werkzaamheden te kunnen starten. In 2022 wordt begonnen met het verleggen van de kabels en de leidingen. 

De verdere werkzaamheden, zoals de aanleg van de twee geplande tunnels, laat nog wat langer op zich wachten. Streven is in december hiervoor een definitief plan te presenteren.
De kosten van het totale project worden geraamd op 41.781.504 euro. Door de provincie Gelderland wordt een subsidie van 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld, het ministerie van infrastructuur en waterstaat komt met 8.935.504 euro over de brug. Voor het verwijderen van de bestaande overweg in de Elspeterweg krijgt de gemeente 350.000 euro toegekend, om de toegankelijkheid van het perron te garanderen is 450.000 euro toegezegd.

Door Gerrit Polinder (SGP) werd tijdens de commissie Ruimte aangegeven dat er geen planning bestaat wat de werkzaamheden betreft. Hij verwacht dat Nunspeet vijf tot zes jaar met een bouwput wordt geconfronteerd.

Wethouder Marije Storteboom omschrijft de huidige stand van zaken als spannend. “Er gebeurt op dit moment veel. We moeten goed in kaart hebben welke kabels en leidingen moeten worden verlegd. Dat is eenmaal gratis, moet dit deels later nog gebeuren dan krijgen we als gemeente hiervoor de kosten gepresenteerd.”

Volgend jaar zal de Stationsomgeving nog zeker niet in een grote bouwput veranderen, zo zegt de wethouder. 

'De werkzaam-heden vragen veel van alle inwoners'

Maar het is wel zeker dat de totale werkzaamheden enige jaren in beslag gaat nemen. “Met alle werkzaamheden die we wel al kunnen uitvoeren beginnen we zo snel mogelijk. Dat betekent onder meer dat er bomen gekaapt gaan worden.” De gemeente moet onder meer in verband met de oplevering van gronden aan de Jumbo en de sanering van de grond op de plek van het voormalige pannenkoekenrestaurant De Stroopstok het aanwezige groen verwijderd. De benodigde kapvergunningen zijn al aangevraagd om het groen buiten het broedseizoen van de vogels weg te kunnen halen.

Volgens de wethouder moet de omgeving voor iedereen beschikbaar blijven. “De werkzaamheden vragen veel van alle inwoners. Maar we zullen er alles aan doen om te voorkomen dat alles tegelijk dicht gaat.” 

Volgens haar valt daar niet altijd aan te ontkomen. Door de NS is al een aantal dagen ingepland waarop er geen treinen rijden in verband met de werkzaamheden.