Paardenbak mag blijven

De bezwaren van een inwoner van Elspeet tegen de legalisatie van een paardenbak in zijn omgeving zijn ongegrond. Tot die conclusie komt de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bezwaar richt zich tegen de bestemming ‘agrarisch' dat aan het perceel waarop de paardenbak is gevestigd is toegekend. Volgens de bezwaarde past een paardenbak van maximaal 1.200 vierkante meter met lichtmasten voort eigen hobbymatig gebruik niet binnen de bestemming agrarisch. Tevens wordt hiermee, naar zijn mening, inbreuk gedaan op de bestaande openheid van het agrarisch gebied.
Volgens het hoogste Nederlandse rechtscollege sluit het hobbymatig gebruik goed aan bij de woonbestemming en past het goed bij het agrarisch karakter van het buitengebied. Ook is meegewogen dat de gemeente de voorwaarde heeft gesteld dat de paardenbak landschappelijk moet worden ingepast. Bezwaarde is ook van mening dat de gemeente te weinig heeft gedaan om onevenredige aantasting van zijn woon- en leefklimaat te voorkomen. Mede omdat niets is opgenomen ten aanzien van de verlichtingstijdens, de intensiteit, soort lampen en afstelling. De Raad van State is van mening dat de man niet heeft aangetoond dat een eventuele benodigde vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming de oprichting van de de lichtmasten in de weg staat.
Ook zijn andere bezwaren dat de legalisatie op onjuiste gronden tot stand is gekomen snijden geen hout, zo wordt door de Raad van State aangegeven. Door de bezwaarde zijn de bezwaren onvoldoende onderbouwd, zo is de eindconclusie. Zijn beroep wordt dan ook ongegrond verklaard.

Extra boa door komst vluchtelingen

In verband met de tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in hotel De Mallejan in Vierhouten gaat de gemeente drie dagen per week extra boa capaciteit inhuren. De inzet in Vierhouten gaat anders ten koste van de uren die ingezet kunnen worden voor het toezicht op de coronamaatregelen en andere zaken die zijn geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. De inhuur vindt plaats via City 360 en duurt tot 5 januari. De kosten kunnen, zo verwacht het college, worden gedekt uit de gelden die het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor handhaving corona maatregelen.

Brocante markt

Rond dorpshuis De Wieken in Hulshorst wordt zaterdag 27 november van 11.00 tot 18.00 uur een brocante markt gehouden. Onder meer zijn er dierenhuiden te koop naast brocante en snuisterijen. De inwendige mens wordt niet vergeten.