De verlichting van de fiets wordt grondig gecontroleerd.
De verlichting van de fiets wordt grondig gecontroleerd. Jennita van den Berg

Fietsverlichting laten controleren: ‘Zichtbaar zijn én gezien worden’

Algemeen

Zichtbaar zijn in het verkeer is zeker in deze donkere dagen geen overbodige luxe. Het verkeer wordt steeds drukker en fietsers zijn kwetsbaar. Als het aan Jacob Bonenberg ligt, is het hebben van goede verlichting een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan het verkeer. Hij doet dan ook mee aan de fietsverlichtingsactie die georganiseerd is door de gemeente.

Jennita van den Berg

Zonder goede verlichting kun je eigenlijk niet op pad. Zichtbaar zijn en gezien worden is belangrijk, want de dagen worden korter, het is langer donker. Dat geldt voor alle scholieren die op weg gaan naar school in het donker en weer in het donker thuis komen, maar in feite geldt het voor iedereen.

Dit jaar heeft de fietsverlichtingsactie de titel ‘AAN in het donker’ gekregen. Afgelopen vrijdag hebben de inwoners van de gemeente Nunspeet gebruik kunnen maken van deze actie door gratis hun verlichting te laten repareren. De gemeente Nunspeet geeft daarmee aan dat zij het belangrijk vindt om aandacht te hebben voor dit onderwerp. Immers als je met verlichting fietst, neemt de kans op een ongeval in het donker met 16% af. Dat is dus aanzienlijk. Eigenlijk is het vaak een fluitje van een cent om een lamp te repareren of soms alleen maar een batterijtje te vervangen, maar niet iedereen gunt zichzelf hier de tijd voor of denkt dat te kunnen. 

Gelukkig draaien de mannen van Fietsspecialist Jacob Bonenberg hier hun hand niet voor om. In een korte tijd is de verlichting gerepareerd en kan men weer veilig op pad. Dankbaar maakten de bezoekers van de Fietsspecialist dan ook gebruik van deze actie; het liep de hele middag door.
Wat kenmerkend is voor deze fietsenmaker blijkt ook nu weer. De klant wordt vriendelijk te woord gestaan en wordt netjes geholpen. Jacob vertelt enthousiast dat dat nu het werk van een fietsenmaker zo leuk maakt. “Je hebt bijzondere gesprekjes met de klanten en ik vind het fijn om te helpen. Moet de klant wat langer wachten, dan krijgt hij een kop koffie of thee aangeboden en kan hij even rustig plaatsnemen aan de tafel achterin de winkel.”

Naast Fietsspecialist Jacob Bonenberg, deden de volgende fietsenmakers mee uit de gemeente Nunspeet: Mooiweer Fietsen, Geniet van Fietsen, De Fietsenmakerij. Allen gevestigd in Nunspeet. Daarnaast deed Vlijm Fietsen uit Elspeet mee aan de actie. Ook de inwoners van Elspeet kunnen dus weer veilig op pad met goed werkende fietsverlichting.