Afbeelding
Shutterstock

Subsidie voor herstel dak Hervormde dorpskerk Nunspeet

Algemeen

Voor de restauratie van het pannendak van de Hervormde dorpskerk krijgt de Nederlands Hervormde kerk in Nunspeet tweemaal het maximale subsidiebedrag van 30.000 euro per jaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten via de toegestane weg af te wijken van de geldende verordening.

Wijnand Kooijmans

De panlatten op het dak zijn aan vervanging toe en een deel van de dakpannen. Het gaat om een ingrijpende renovatie waarvan de kosten zijn begroot op 280.000 euro. De kerkvoogdij van de Hervormde gemeente heeft om die redenen subsidie aangevraagd bij de gemeente.

Op grond van de subsidieverordening voor gemeentelijke monumenten is in eerste instantie de maximale subsidie van 30.000 euro toegekend. Daarnaast mag 23.400 euro worden toegekend uit de provinciale subsidiepot.

De kerkvoogdij is het gesprek aangegaan met de betrokken wethouder. Met name omdat tijdens de gesprekken over de renovatie de indruk is gewekt over de mogelijkheden voor de hoogte van de subsidie.

Er wordt nu door het college gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een tweejarige subsidie toe te kennen. Dat is eerder gebeurd bij projecten die een grote uitstraling hebben op hun omgeving. Onder meer ging het om extra subsidie voor het landhuis Groeneveld in Hulshorst en voor de instandhouding van het pand Stationslaan 13/13a.

Aangegeven wordt dat de renovatie van de dorpskerk te vergelijken is met de renovaties van de gemeentelijke monumenten waarvoor een tweejarige subsidie is toegekend. Het geld wordt gehaald uit het subsidiebudget voor dit jaar. Dat is nog toereikend en verkleint de kans dat andere eigenaren van monumenten teleur gesteld moeten worden als zij een aanvraag indienen.