Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Onderzoek naar olifantspaadjes in gemeente Nunspeet

Algemeen

De gemeente Nunspeet gaat olifantenpaadjes in kaart brengen. Het gaat om door mensen gecreëerde en in de ogen van het college van burgemeester en wethouders, illegale paadjes.

Wijnand Kooijmans

Onderzocht gaat worden in hoeverre deze paadjes verstoring opleveren van de aanwezige natuurwaarden en/of voldoen aan het algemeen recreatief product. Eventuele aanpak van de paadjes wordt besproken met betrokken partijen. Het college wil daarmee toekomstige discussie over ontstane olifantenpaadjes voorkomen.

Door de gemeente is enkele weken geleden een olifantenpaadje afgesloten met behulp van bergen zand. Naar aanleiding hiervan is een gesprek gevoerd met een inwoner van Elspeet. Hem is de toezegging gedaan dat het paadjes alsnog bij de inspraak wordt betrokken. Er vindt een weging plaats over het wel of niet open houden van het pad.
Nunspeet gaat een nieuw beheerplan opstellen voor de heide. Dit in samenwerking met de gemeente Ermelo. De problematiek in beide gemeenten is vergelijkbaar. Het plan moet gaan gelden tot 2031. In de nieuwe visie wordt ook het provinciale recreatiezoneringsplan verwerkt. Het heidelandschap wordt i Natura 2000 als een zeer kwetsbaar natuurtype aangegeven.

Gekeken wordt onder meer of de in de jaren ’90 aangelegde recreatievoorzieningen en infrastructuur, na beëindiging van het militair oefenterrein, nog naar behoren functioneert of aanpassingen nodig zijn.

Voor het natuurgebied Mosterdveen is gestart met het opstellen van een nieuw beheerplan. Na de beëindiging van de camping in 2013 en de inrichting en ontwikkeling van nieuwe natuur, wordt het nu de tijd gevonden een beheerplan op te stellen. In het kader van het herstelprogramma Natura 2000 voor vennen en venen wordt dit beheerplan volledig gefinancierd door de provincie Gelderland. De verwachting is dat het plan in mei 2022 gereed is.