Het lerarenteam van Skicentrum Leenman uit Zwolle.
Het lerarenteam van Skicentrum Leenman uit Zwolle. eigen foto

Skicentrum Leenman wint Gouden Skischoen: ‘Daar zijn we heel blij mee’

Zakelijk

Rollerskibaan Leenman is eerste geworden in de zoektocht van Herqua Sports uit Hoogeveen naar de beste indoorbaan van Nederland en België. Het familiebedrijf uit Zwolle liet de ruim dertig concurrenten achter zich en dat leverde de Gouden Skischoen op. “Die laat ik graag aan de klanten zien, want we zijn hier best trots op”, zegt Jan Leenman (26).

Barry Wensink

Het bedrijf aan de Industrieweg 31 in Zwolle bestaat sinds eind jaren negentig. In 2008 kwam het in handen van de ouders van Jan Leenman. “Ik ben er min of meer mee opgegroeid. Op mijn vijftiende gaf ik al skiles, nadat ik daarvoor een opleiding had gevolgd.” Inmiddels is hij meerdere opleidingen verder en Leenman runt de rollerskibaan samen met zijn vader en moeder. “Het is zeker geen onemanshow, want zonder mijn ouders heb ik een groot probleem.” Vorig jaar werd ook al een prijs gewonnen, maar vanwege de lockdown was de skibaan gesloten en werd er nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven. Of Jan Leenman had verwacht dat het nu weer ‘bingo’ zou zijn? “Moeilijk te beoordelen. Er zijn verschillende skischolen die veel meer leden hebben. Aangezien de publieksstemmen voor 50% verantwoordelijk zijn voor het resultaat, dacht ik dat het lastig zou worden voor ons.”
De skischolen vulden een enquête in en dat werd bekeken door de vakjury. De leden van die jury keken verder onder andere naar de sfeer, kwaliteit van de lessen, kindvriendelijkheid, horeca en omkleedmogelijkheden. Ook het aspect zitplekken stond op dat lijstje.

Skiën op een speciaal daarvoor ontwikkelde mat in een hal dus. Jan Leenman geeft tekst en uitleg: “De mat is op een band aangebracht. Je blijft dus op je plek staan en de band gaat onder je door. Vergelijk het principe met een hardloopband.” Bij Leenman vinden ze klantcontact erg belangrijk. “Veel andere skibanen werken met een automatisch inplansysteem, maar dat doen we bewust niet. We vinden het belangrijk om onze klanten telefonisch te spreken en ze qua niveau in te delen in de juiste groep. De kwaliteit van de lessen gaat daardoor omhoog.” Veel skiliefhebbers bezoeken van oudsher een indoorskibaan als voorbereiding op een buitenlandse skivakantie. Dus om als gevorderde de techniek te oefenen óf als beginner kennis te maken met de skisport. “Dat was in het verleden in pakweg 95% van onze klanten het geval. We zien nu dat ongeveer een kwart van onze klanten ons bezoekt zonder per se op wintersport te gaan. Het is ook gewoon erg leuk om te doen. Je hoeft niet naar bijvoorbeeld Oostenrijk om te skiën. Bovendien is er natuurlijk onzekerheid wat er vanwege corona allemaal mogelijk is in de skilanden.” Kijk voor meer informatie op www.indoorskicentrumzwolle.nl