Dominee Gert Kok in de Kapel in Hulshorst.
Dominee Gert Kok in de Kapel in Hulshorst. Barry Wensink

Dominee Gert de Kok: ‘Mij leert een lege kerk dat ik het ook niet in de hand heb’

Algemeen

Gert de Kok (1993; Drachtstercompagnie) is letterlijk in de pastorie in het Friese plaatsje geboren. Met een vader als dominee en een moeder die ook Theologie studeerde en predikant werd, valt de appel niet ver van de boom. “Toch voelde ik als tiener de roeping niet. Dat kwam pas later.” We spreken de dominee in de Kapel aan de Zandhuisweg in Hulshorst.

Barry Wensink

De Kok legt uit dat hij na de middelbare school de keuze maakte om economie te studeren in Groningen. “Ik vond studeren leuk en was er ook behoorlijk goed in. Ik denk dat ieder vak een roeping kan zijn. Daar hoef je niet per se dominee voor te zijn. Het gaat erom dat je God en Zijn Koninkrijk dient. Dat kan op verschillende manieren.” 

Gert de Kok deed belijdenis op zijn achttiende en door gesprek, gebed en de studentenvereniging maakte hij de keuze om naast economie ook Theologie, eveneens in Groningen, te studeren. “Mijn idee daarachter was om op zondag voor te gaan en doordeweeks in het bedrijfsleven te werken. In die tijd zag ik mezelf niet als wijkpredikant en ik had twijfels of pastoraal werk bij mij zou passen.”
In oktober 2019 was de opleiding afgerond en in maart 2020 kreeg Gert de Kok een beroep uit Hulshorst.

Enkele dagen daarvoor had de nieuwbakken dominee er gepreekt in de Kapel. “Na de dienst hadden we er een fijn gesprek en ik had het gevoel dat dit wel eens de gemeente zou kunnen zijn.” Zo kon het gebeuren dat het gezin De Kok, anno 2021 zijn er twee kinderen, in Hulshorst kwam wonen. 

De dominee ziet veel verschillen met de plek waar hij opgroeide, namelijk Diever in Drenthe. “Het zijn allebei kleine plaatsjes met hun eigen tradities. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, is de gedachte. Dat spreekt mij aan.”

Gert de Kok ervaart veel betrokkenheid in ‘zijn’ gemeente. “Je moet de mensen wel persoonlijk vragen, maar dan wil iedereen meehelpen.” Kapel Hulshorst, geopend in 1950, heeft zo’n 800 leden en is onderdeel van Hervormd Nunspeet met in totaal 6.000 leden. Maart vorig jaar schudde de dominee zo’n 300 mensen de hand toen hij op beroep preekte. Enkele dagen later gingen, vanwege corona, de beperkingen in. Zo mochten er bijvoorbeeld minder mensen in de kerk ontvangen worden. “Het leert mij dat ik het ook niet in de hand heb. Als startende dominee heb ik er minder hinder van ondervonden. Ik wist immers niet hoe het anders zou zijn. In noord Nederland heb je kerken waar überhaupt maar enkele tientallen bezoekers komen.”

Het woord corona is gevallen. “De pandemie stelt ons de vraag: waar zijn we mee bezig. Het is een waarheidsmoment en het kan ons leven doen omkeren / tot bekering brengen. Of het een straf van God is? Dat zou kunnen. Wellicht wil God ons hiermee iets zeggen.”

Naast zijn werk als dominee, probeert Gert de Kok tijd voor zijn hobby’s vrij te maken. “Ik ben hier in Hulshorst weer op voetbal gegaan. Ook speel ik orgel en mag ik graag tuinieren.”
Over zijn toekomst: “De tijd gaat snel. We zijn hier al anderhalf jaar. Het is niet onze insteek om elke vier jaar te verhuizen naar een nieuwe gemeente. Deze gemeente gunt me veel en dat is fijn.”