Archieffoto van een Lancaster ter illustratie.
Archieffoto van een Lancaster ter illustratie. Shutterstock

Poppy Herdenkingsceremonie nabij Hulshorst

Aan de Schapendrift bij Hulshorst wordt vrijdag 12 november om 13.30 uur een zogenaamde Poppy Herdenkingsceremonie gehouden.

Op 1 april 1943 stortte er aan de Schapendrift een Britse bommenwerper van het type Avro Lancaster MK.III neer. Het toestel vloog voor het 103 Squadron en had registratie PM-G met serienummer ED626. De bommenwerper had in de vroege ochtend een ongebruikelijke solo-missie uitgevoerd, waarbij het de Duitse stad Emmerich had gebombardeerd. Op de terugweg werd het toestel aangevallen en om 07:22 in de ochtend werd het neergeschoten door een Duitse jager. Alle zeven Britse bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. 

In de jaren ’50 is er door de landeigenaar aan de Schapendrift een monumentje geplaatst nabij de plek waar het toestel was neergekomen. Na een intensieve zoektocht is vorig jaar de dochter van piloot en Squadron Leader Charles O’Donoghue gevonden. Op 12 november 2021, ruim 78 jaar na de crash, zal de nu 84-jarige dochter Maureen O’Donoghue de plaats waar haar vader destijds om het leven kwam, voor het eerst in haar leven bezoeken. 

In het contact met Maureen O’Donoghue is gebleken dat zij zeer geroerd is door het feit dat er bij dit monumentje aan de Schapendrift jaarlijks op 4 mei een herdenking plaatsvindt waarbij onder andere kinderen van de Beatrixschool aanwezig zijn. Ook heeft zij nooit geweten van de jaarlijkse Poppy herdenking op de begraafplaats van Harderwijk waar haar vader begraven ligt. Maureen O’Donoghue heeft haar vader maar één keer in haar leven gezien. Dit was in 1940 op 3-jarige leeftijd toen haar vader, tijdens een kort verlof, zijn gezin in Engeland bezocht. In die tijd diende piloot O’Donoghue in India.
Vanwege dit speciale bezoek wordt er dit jaar door Wessel Scheer en Gerrit Storteboom aan de Schapendrift nabij Hulshorst een Poppy Herdenkingsceremonie georganiseerd om zo piloot Charles O’Donoghue en zijn bemanning in het bijzijn van dochter Maureen O’Donoghue te herdenken. De ceremonie zal bestaan uit een welkomstwoord en een korte geschiedvertelling. Na enkele korte toespraken van onder andere de burgemeester van Nunspeet, wordt er een gedicht voorgedragen. Een trompettist speelt “The Last Post”, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna zullen beiden volksliederen ten gehore worden gebracht en worden er onder andere door de burgemeester van Nunspeet, de Royal Airforce Association - Dutch Branch en de Buurtvereniging Hulshorst bloemen gelegd.

De Beatrixschool uit Hulshorst heeft het monument aan De Schapendrift geadopteerd. Groep 7/8 zal bij deze herdenkingsbijeenkomst aanwezig zijn. Na de herdenking is er een korte bijeenkomst met koffie in de Hervormde Kapel van Hulshorst.