Remco Vallinga is eigenaar van Vallinga Hoorzorg.Een zelfstandige audicienspraktijk in Elburg. Zijn werkwijze is persoonlijk en energiek met aandacht voor details.
Remco Vallinga is eigenaar van Vallinga Hoorzorg.Een zelfstandige audicienspraktijk in Elburg. Zijn werkwijze is persoonlijk en energiek met aandacht voor details. eigen foto

Nog één keer en ik sla je op je neus

U zit in de trein. Rechts van u zit een mevrouw die een appel eet. Degene voor u slurpt water uit zijn dopper. Achter u niest iemand. En degene links van u tikt steeds met zijn voet tegen het bankje. Irritante geluiden. Zo irritant dat u er boos om wordt. Opgefokt zelfs. Kan er dan niemand gewoon stil zijn? En waarom ademt die man zo zwaar? U besluit uw zitplaats in te leveren aan iemand anders. U wil hier zo snel mogelijk weg!

Herkenbaar? Dan lijdt u aan misofonie. U “haat” sommige geluiden. Letterlijk betekent miso in het Grieks haat en fonie geluid. Iemand met misofonie is overgevoelig voor meerdere geluiden. Vaak gaat het om menselijke geluiden zoals kuchen, smakken, slikken, slurpen of ademhalen. Natuurlijk ergert iedereen zich wel eens aan geluid maar een misofoon kan aan niks anders meer denken. Het gaat veel verder dan een simpele irritatie. Vaak gaat het gepaard met haatgevoelens of woedeaanvallen. Kortom, het zorgt voor een extreme emotie.

Zondag 7 november was het de Dag van de Misofonie. Vandaar ook deze column. Pas sinds een jaar of tien wordt er onderzoek gedaan naar misofonie. In Nederland is het AMC het enige ziekenhuis dat een behandeling aanbiedt voor deze aandoening. Patiënten leren onder meer de vervelende geluiden te associëren met een minder vervelend geluid. Bijvoorbeeld: het geluid van iemand die luidruchtig chips eet, kan je vergelijken met het geluid dat het schuren van meubels maakt. Zo wordt het geluid steeds iets minder vervelend. Cognitieve gedragstherapie wordt daarnaast ook ingezet om de focus te verleggen. Verder wordt er op dit moment gekeken naar de effectiviteit van EMDR bij misofonie. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een bewezen effectieve behandelmethode voor onder meer stressstoornissen.
Hoe misofonie precies ontstaat is nog onduidelijk. Uit recent hersenonderzoek in het AMC is met een EEG gekeken hoe de geluidsfiltering in het brein werkt. Bij mensen met misofonie lijkt deze filtering minder goed te verlopen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de overprikkeling en heftige emoties. Daarnaast lijkt erfelijkheid een rol te spelen omdat het in bepaalde families vaker voorkomt dan in andere. Verder komt het bij zowel kinderen als volwassenen voor. En bij mensen met een normaal gehoor maar ook bij mensen met gehoorverlies.

Tot slot: woest worden omdat iemand klikt met een pen of kucht … er wordt vaak wat lacherig over gedaan … Maar misofonie is een serieuze aandoening. Want ook al brengt het niet direct schade toe, het kan iemand wel belemmeren in het dagelijks leven. Mensen met misofonie zijn namelijk geneigd specifieke triggers te vermijden en ervaren daardoor soms beperkingen in hun sociale leven of stress en concentratieproblemen. Wilt u meer weten? Bel of mail ons dan gerust.