Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Ruimtegebrek dreigt op Verschoorschool in Nunspeet

Algemeen

Er moeten mogelijk losse units/lokalen bij de Verschoorschool in Nunspeet worden geplaatst om het dreigende ruimtegebrek op te lossen. Dat is het gevolg van het gegeven dat per 1 januari van het komend jaar geen gebruik meer kan worden gemaakt van Het Boschhuis, dat direct grenst aan de Verschoorschool.

Wijnand Kooijmans

Daarnaast speelt mee dat vanaf 1 maart van dit jaar de school is gestart met de uitvoering van het Onderwijs Jeugd Arrangement. Om tot een succesvolle integrale aanpak te komen, is de nabijheid van zorg en onderwijs op één locatie belangrijk. De verhuurder van Het Boschhuis wil het pand verkopen. Met hem zijn al diverse ambtelijke en bestuurlijke gesprekken gevoerd om met elkaar tot een oplossing te komen. Maar alle gesprekken hebben niet bijdragen aan het vinden van een structurele oplossing. De plaatsing van de units/lokalen wordt gezien als een voorlopige oplossing voor het ruimteprobleem.

Door de gemeente wordt wel gestart met het proces om te komen tot een structurele oplossing. Hierbij wordt ook onderzoek wat de financiële consequenties zijn. Voor het onderwijs is de gemeente Nunspeet verantwoordelijk. Binnen de jeugdhulp wordt op dit moment een training ingezet voor lokale teams voor het versterken van de veiligheid binnen gezien. Er wordt vooral ingezet op het opstellen van goede concrete veiligheidsplannen, waarbij wordt gewerkt vanuit een gezamenlijke visie van alle betrokken partijen.  Daarnaast is er aandacht voor specifieke vormen van onveiligheid/huiselijk geweld.

In het eerste kwartaal van 2023 moet de gemeente Nunspeet over een zogenaamde toekomsttuin beschikken. Hoe deze er precies moet gaan uitzien is op dit moment nog niet duidelijk. De komst wordt regionaal voorbereid of via de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. 

De gemeente Nunspeet wil de bestaande infrastructuur zo veel mogelijk benutten. Met verschillende betrokken organisaties en gezinnen wordt de komende tijd onderzocht welke knelpunten er opgelost dienen te worden om gezinnen/huishouden, waarin zorgen over veiligheid spelen, in de toekomst beter te kunnen ondersteunen. De verwachting is dat eind 2022, begin 2023 met de feitelijke uitvoering van de komst van de toekomsttuin kan worden gestart. De gemeente Nunspeet wordt er ook mee geconfronteerd dat de kosten van jeugdhulp stijgen. De problematiek waarmee men te maken heeft wordt steeds complexer, zowel in moeilijkheidsgraad als in intentie. 

Eén van de oorzaken is te vinden in het steeds beter en meer meenemen van het gehele systeem bij de behandeling. Bijvoorbeeld bij echtscheidingsproblematiek wordt ook indirect hulp ingezet bij de betrokken ouders.