Een beeld van de intocht in Elspeet van enkele jaren geleden.
Een beeld van de intocht in Elspeet van enkele jaren geleden. Eric Kroes

Sinterklaas komt naar Elspeet: ‘Net even anders, maar minstens zo leuk’

Algemeen

Het is bijna zover. Sinterklaas komt weer aan in het land en natuurlijk brengt hij traditiegetrouw een bezoek aan Elspeet. Dit jaar gaat dat gebeuren op zaterdag 13 november. 

De Sint heeft dan een drukke dag en na de landelijke intocht zal hij ook naar Elspeet komen. Als het weer een beetje meezit, dan komt hij met een aantal Pieten op een koets, getrokken door één of meerdere paarden, aan in Elspeet. Om 18.15 uur komt het gezelschap het dorp binnenrijden. Aangezien het in deze tijd van het jaar vroeg donker is, is de koets voorzien van allerlei leuke verlichting. Daarnaast hebben sommige Pieten hun verlichtingspak aangetrokken en Sinterklaas neemt zijn speciale verlichte staf mee, zodat de kinderen hem al van verre zien aankomen.

Ook dit jaar is er een aantal beperkende maatregelen in verband met de coronapandemie, maar dat betekent niet dat de kinderen langs de route niet van pepernoten worden voorzien. De Pieten mogen de kinderen niet een handjevol pepernoten geven, maar natuurlijk hebben ze daarop wat gevonden. Al tijden zijn ze bezig om de pepernoten in zakjes te doen en die zakjes worden gegeven aan de kinderen van Elspeet. Feest alom alleen net even iets anders, maar minstens zo leuk.

De Routepiet heeft inmiddels al een leuke route uitgezet en één ding mag duidelijk zijn. De Sint rijdt met zijn gevolg rustig door de wijken, want stoppen mag niet dit jaar. Een delegatie van Elspeets Fanfare Korps gaat de Sint muzikaal begeleiden. Stilstaan en foto’s maken samen met de Sint is er dus dit jaar niet bij. Misschien volgend jaar weer. Wat niet verandert is dat elk kind weer een verlanglijstje mag maken.

De route door het dorp Elspeet: Vanaf de Uddelerweg naar Brink Vierhouterweg, Ra. Gerstweg, La. Roggeweg, La. Boekweitweg, La. Roggeweg, Goi. Gerstweg, Ra. Apeldoornseweg Brink, La. Binnenweg, Ra. Ploegweg, Ra. Zeisweg, La. Uddelerweg (berg), La. Haarweg, Ra. Ploegweg, Ra. Diepeweg, Ra. Uddelerweg (berg), schuin oversteken, La. Spoekenboompje, rechtsom, La. Uddelerweg, Goi. Nunspeterweg, La. Ds. Kalshovenweg, Ra. Weth. Van der Zandeweg, rechts aanhouden, La. Ds. Van Gilstweg, La. Ds.Lamensweg, Ra. Ds. Van Paddenburghweg, Ra. Ds. Wisseweg, La. Tuinfluiter, La. Gerrit Mouwweg, La. Ds. Kalshovenweg, Ra. Nunspeterweg g.o.i. Uddelerweg. Vervolgens vertrekt het gezelschap.