De sport is destijds overgewaaid uit Amerika.
De sport is destijds overgewaaid uit Amerika. Patrick de Gier

‘Olympisch goud geeft onze sport een boost’

Algemeen

Vier jaar is de minimale leeftijd die iemand moet hebben om te mogen fietscrossen bij De Volharding. De club bestaat sinds 1983, nadat de BMX-sport was overgewaaid uit Amerika. De gouden medailles van Niek Kimman, eind juli op de Olympische Spelen, werd ook in Nunspeet met gejuich ontvangen. “Een prachtig resultaat. Bovendien leverde het ons meerdere jonge leden op”, aldus algemeen bestuurslid Petra van Engelen.

Barry Wensink

Als de kalender november aangeeft, is het seizoen voor de BMX’ers normaal gesproken net afgelopen. Vanwege corona is dat dit jaar echter anders. “We gaan nog door tot het einde van de maand en in die paar weken staan nog enkele wedstrijden gepland”, geeft Van Engelen aan. Ze zit nu een maand of vier in het bestuur van de Nunspeetse club. “Mijn twee jongens, Delano (11) en Rico (4), zijn lid”, legt ze uit. “Bij een sportclub gaat het dan vaak net als op de basisschool. Ouders krijgen de vraag of ze willen helpen en daar is niets mis mee. Je moet het tenslotte met z’n allen doen.”

Er zijn drie trainingsgroepen en leden rijden hun oefenrondjes wekelijks op dinsdag en donderdag. Om 18.15 uur begint dat. “Iedereen zonder BMX-ervaring begint in groep 1; of je nu vier jaar bent of vijftien. Vervolgens is er groep 2 voor de gevorderden en groep 3 voor gevorderden vanaf twaalf jaar.”

In ‘fietscrossland’ zul je niet snel sporters van boven de 45 jaar aantreffen. Van Engelen legt uit: “Het is best wel een risicovolle sport. Kinderen zijn natuurlijk lenig en dat gaat vaak prima. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op botbreuken bij een val nu eenmaal toe. Onze voorzitter loopt tegen de veertig en volgens mij is hij een van de oudsten die zijn rondjes nog rijdt hier.” 

Gedurende het seizoen zijn er tal van wedstrijden. “Samen met de club uit Putten vindt er op zes trainingsavonden een clubwedstrijd plaats. Dat is de ene keer in Putten en de andere keer bij ons in Nunspeet. Het is een onderlinge competitie waarbij iedereen een beker krijgt. Zelfs de nummer laatst. Dat vinden we belangrijk. We zijn hier best wel fanatiek en rijden ook aardig mee moet ik zeggen.” Nunspeet vormt samen met de fietscrossclubs uit Putten, Kootwijkerbroek, Doetinchem, Lichtenvoorde, Nijkerk, Apeldoorn en Kampen Regio Midden. “Op acht zaterdagen vinden regionale wedstrijden plaats.” Daarnaast zijn er sportieve krachtmetingen op provinciaal en landelijk niveau. 

Corona of geen corona: binnenkort is het seizoen voor de fietscrossers toch echt afgelopen. Medio maart volgend jaar wordt dan weer begonnen. In de tussenliggende maanden wordt er op de huidige locatie een gloednieuwe baan aangelegd. Afgestemd op de eisen en wensen, zoals de fietscrossers die anno 2021 hebben.
Belangstellenden kunnen vier keer meetrainen voor het totaalbedrag van 10 euro. “Wij zorgen voor een fiets, helm en handschoenen. Daarna kunnen ze beslissen of ze de sport leuk genoeg vinden om lid te worden van onze club”, besluit Petra van Engelen.

Kijk voor meer informatie op de website www.fccdevolharding.nl

Veiligheid staat voorop. Vandaar de EHBO'ers.