De oude huisjes zijn vervangen door nieuwbouw aan de Berkenweg.
De oude huisjes zijn vervangen door nieuwbouw aan de Berkenweg. Wijnand Kooijmans

Standpunten over huisvesting
arbeidsmigranten liggen mijlenver uit elkaar

De huisvesting van 96 arbeidsmigranten aan de Berkenweg in Doornspijk is een hoofdpijndossier binnen de gemeente Elburg. Waarvan iedereen vindt dat er nu eens een oplossing moet komen. Maar de standpunten liggen, zo bleek tijdens de beeldvorming, mijlenver uit elkaar.

Omwonenden voelen zich niet gehoord door zowel initiatiefnemer Harry Frens als de gemeente. Waar Frens op dit moment vast houdt aan de door hem ingediende aanvraag, waaraan ook is gekoppeld de bouw van vier woningen op de plek waar nu twee woningen staan. Hij wordt in zijn rechten juridisch gesteund door advocaat Hugo Doornhof uit Nijkerk. Frens en Doornhof geven wel aan de vrees weg te kunnen nemen dat in de woningen straks ook arbeidsmigranten gehuisvest gaan worden. Kamerverhuur en de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten zijn uitgesloten en desnoods wil Frens dat vastleggen in een overeenkomst met de gemeente.
Het steeds maar vooruit schuiven van besluitvorming kan juridisch consequenties hebben voor de gemeente, mede omdat de aanvraag er al anderhalf jaar ligt en voldoet aan alle huidige wet- en regelgeving. Er moet worden getoetst aan de huidige regelgeving en niet aan wensen die er ten aanzien van het beleid rond de huisvesting van arbeidsmigranten nadien zijn vastgelegd of wensen die er nog leven. Frens zelf vertoonde een filmpje waarin hij zijn aanvraag kracht bijzet. Ten aanzien van de overlast zegt hij dat door hem wordt ingegrepen bij een melding. Maar hij heeft het idee gepasseerd te zijn bij meldingen om maar zo veel mogelijk incidenten bij de politie te kunnen melden. Hij zegt dat het park aan alle regelgeving voldoet en uitzendbureaus zitten te springen om huisvesting. Frens vindt dat de besluitvorming moet plaats vinden op basis van feiten en niet op grond van emoties. Omwonende Rens Polinder vindt het vreemd dat Frens vier woningen mag bouwen waar een ander in hetzelfde gebied er maar twee mag bouwen en daarvoor een langere en duurdere procedure moet volgen. Hij vindt dat er sprake is van een ongelijke behandeling en de buurt niet zit te wachten op toename van het aantal woningen. De felste reactie kwam van de zijde van Bert Lankman, sprekend namens de omwonenden. Hij vreest voor een EU arbeidsmigrantendorp aan de Berkenweg. Er is, volgens hem, sprake van een grote concentratie aan arbeidsmigranten op deze locatie. Maar vooral hekelt hij dat er geen enkel overleg met de buurtbewoners heeft plaatsgevonden. Hij geeft aan dat vrouwen worden lastig gevallen, hetgeen werd beaamd in de vergadering door Yvonne van 't Goor, een bewoonster van de Berkenweg. Lankman wil dat bewoners, gemeente en Harry Frens tot een oplossing komen.