Motie borstonderzoek verworpen

Het is niet aan de gemeenteraad van Nunspeet Den Haag op de vingers te tikken als het gaat om de verlenging van de termijn van het borstonderzoek van twee naar drie jaar. Ook op andere terreinen loopt de gezondheidszorg vertraging op.
Dat is voor SGP en ChristenUnie de reden tegen een motie te stemmen van de overige vier partijen in de raad. Hierin wordt uitgesproken dat de verlenging van de termijn als ongewenst en onverantwoord wordt gezien. De staatssecretaris wordt dan ook gevraagd deze maatregel ongedaan te maken. Tevens wordt er voor gepleit de leeftijdsgrens van 50 naar 35 jaar te verlagen.
Het verzet van beide partijen betekent dat er geen meerderheid voor de motie is te vinden en het standpunt van de vier partijen niet Den Haag bereikt. Tot ergernis van Koos Meijer (CDA Lokaal) die het onverstaanbaar vindt dat ChristenUnie en SGP niet hun steun aan de motie wilden geven. Deze was ingediend door Ans Pluim (Gemeentebelang). In de gemeente Elburg is de motie bijvoorbeeld wel unaniem aangenomen.

Nunspeet zoekt plek voor asielzoekers

Door het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders worden nog de mogelijkheden onderzocht om een locatie aan te bieden voor de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Dat gaf wethouder Pieter Teeninga te kennen naar aanleiding van vragen van Koos Meijer (CDA Lokaal). Hij vindt dat Nunspeet de vluchtelingen niet in de kou mag laten staan. Hij verwijst naar het verleden waar opvang werd geboden aan alleenstaande jonge asielzoekers op de Paasheuvel in Vierhouten. Maar ook Mennenrode in Elspeet ziet hij als mogelijke locatie.
Volgens Teeninga is het verzoek van de minister om plek te bieden aan vluchtelingen besproken in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Het klopt niet dat Nunspeet al heeft besloten geen vluchtelingen op te vangen.

Geurtsen lijsttrekker VVD

Jan Geurtsen (59) is lijsttrekker voor de VVD tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Tijdens de ledenvergadering is hij unaniem gekozen. De VVD is op dit moment niet in de raad van Nunspeet meer vertegenwoordigd. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen werd weliswaar een zetel behaald, maar de gekozen kandidaat Jeroen Snaterse besloot tussentijd uit de partij te stappen en verder te gaan onder de naam Liberaal Nunspeet. Een partij die na de verkiezingen ophoudt te bestaan.