De gemeenten verzetten zich tegen de geluidsoverlast.
De gemeenten verzetten zich tegen de geluidsoverlast. Shutterstock

Nul op rekest voor gemeenten

De gemeenten Oldebroek, Elburg en Nunspeet hebben van de Raad van State nul op het rekest gekregen met hun bezwaren tegen uitbreiding van Walibi in Biddinghuizen. De gemeenten verzetten zich bij het hoogste rechtscollege van Nederland met name tegen de geluidsoverlast die ontstaat door evenementen als Defqon en Lowlands.

Door de afdeling bestuursrechtspraak werd wel de uitspraak van de rechtbank vernietigd waarin de drie gemeenten niet ontvankelijk werden verklaard. Gezien de gewijzigde wetgeving hebben gemeenten meer mogelijkheden in beroep te gaan tegen besluiten die naar hun mening ook hun grondgebied raken.

De Raad van State ziet geen reden te twijfelen aan het akoestisch rapport dat ten grondslag ligt aan de gewijzigde vergunning die door Walibi is aangevraagd.
De drie colleges van burgemeester en wethouders van de Noord-Veluwse gemeenten zijn van mening dat in de vergunning wel degelijk geluidsnormen hadden moeten worden opgenomen als het gaat om de geluidsoverlast die aan deze kant van het Veluwe Randmeer worden ondervonden. Zo kwamen er op een speciaal ingesteld telefoonnummer 123 meldingen van inwoners van de drie gemeenten binnen over geluidsoverlast van Lowlands. Metingen wijzen uit dat de geluidsnormen niet worden overschreden. De Raad van State stelt dat de gemeente Dronten bij het afgeven van de vergunningen de belangen van de drie Veluwse gemeenten voldoende heeft meegewogen. Ook is voldoende aandacht besteed aan de cumulatie van milieueffecten omdat op het terrein van Walibi meer activiteiten plaatsvinden dan alleen muziekfestivals.

Een streep wordt door het rechtscollege ook gezet tegen de bezwaren die de drie gemeenten hadden als het gaat om de toename van het verkeer van en naar Walibi en de daaraan gekoppelde overlast van het verkeer in de nachtelijke uren. Hierbij weegt voor de Raad van State zwaar dat het totaal aantal bezoekers door de gewijzigde vergunning niet toeneemt. Ook speelt mee dat de bezoekers van de festival veelal meerdere dagen op het terrein van Walibi verblijven. Lowlands eindigt altijd op zondag.