Amnesty International, werkgroep Nunspeet.
Amnesty International, werkgroep Nunspeet. Tineke den Draak

‘Bij Amnesty veel inbreng in wat we organiseren’

Algemeen

Amnesty Nunspeet viert haar jubileumjaar. Een jaar dat in het teken staat voor het onder de aandacht brengen van het thema mensenrechten. Dat dit heel breed opgevat kan worden, vertelt Anne Timmerman. Ze is sinds 2018 voorzitter van Amnesty Nunspeet. “Veel mensen hebben bij mensenrechten een associatie met vluchtelingen en denken dat Amnesty iets met politiek te maken heeft. Dat is zeker niet het geval. Wij strijden voor álle mensenrechten.”

Jennita van den Berg

Ze gaat verder: “Zo hebben we afgelopen jaar veel aandacht geschonken aan de LHBTI-groep. We merken dat dat nu volop de aandacht heeft, waardoor we ons weer op iets anders gaan richten. Totdat we merken dat het weer nodig is om hier weer een rol in te gaan betekenen.”

Dat Anne Timmerman zich aangesloten heeft bij Amnesty is, voor wie haar goed kent, geen toevalligheid. Dit is namelijk waar ze voor staat. Het is haar persoonlijke motivatie: rechtvaardigheid. Als jong meisje was dat al wat ze nastreefde. De tante van Anne was lid van Amnesty en schreef ook brieven. Dat maakte dat het ook de aandacht van Anne trok. In eerste instantie was ze geïntrigeerd door het logo van Amnesty: de kaars met het prikkeldraad, waarbij de kaars voor het licht staat en het prikkeldraad voor onvrijheid.
Al vele jaren op rij wordt ook het licht verspreid in Nunspeet. Op 3 december wordt opnieuw een Fakkelwake gehouden. “We delen een kaars uit met daarin een spreuk. De bedoeling is dat mensen deze kaars aanspreken en nadenken over de vraag: wat kan mijn bijdrage zijn als het gaat om mensenrechten?”

Een aantal keren heeft nu de mensenrechtendialoog plaatsgevonden. Het idee van deze dialoog is om rondom een bepaald thema met elkaar in gesprek te gaan, onder leiding van een gespreksleider. De bijeenkomsten worden goed bezocht en worden als waardevol gezien.

Waar Amnesty ook om bekend staat, is om de schrijfactie. Jaarlijks wordt deze door de burgemeester geopend. Een aantal mensen/zaken wordt door het hoofdkantoor in Londen uitgekozen om een brief voor de schrijven. Deze zaken zijn door Amnesty nauwkeurig onderzocht. Overigens is het voor mensen die het moeilijk vinden om zelf een brief te schrijven, ook mogelijk om een kant-en-klare brief te ondertekenen. Op 10 december gaat deze schrijfactie van start.

Omdat dit het jubileumjaar is, wordt een aantal extra activiteiten georganiseerd. Zo vindt op 16 november een filmavond plaats in de Veluvine. Ook worden bekende Nunspeters gevraagd om hun visie te geven op mensenrechten. “We staan open voor ieders ideeën. Je hebt veel inbreng in de activiteiten die we organiseren.” Info: facebook.com/AmnestyNunspeet en amnestgroepnunspeet@gmail.com