De SGP vraagt aandacht voor de termijn van het broedseizoen na een bezoek aan het Hulshorsterzand.
De SGP vraagt aandacht voor de termijn van het broedseizoen na een bezoek aan het Hulshorsterzand. SGP

Begroting in sneltreinvaart door gemeenteraad

Algemeen

Het broedseizoen op het Hulshorsterzand moet worden teruggebracht tot begin juli. De aanwezigheid van de nachtzwaluw mag niet worden gebruikt dit te verlengen tot 1 september, omdat het met deze vogelsoort juist goed gaat.

Wijnand Kooijmans

Dat gaf wethouder Marije Storteboom aan tijdens de behandeling van de begroting voor 2022. Een behandeling die niet tot een grote discussie leidde bij de verschillende partijen. Dat is vooral het gevolg van een wijziging in de behandeling. In april hebben alle partijen hun wensen kunnen indienen voor het komend jaar en deze zijn grotendeels verwerkt in de begroting zoals deze is gepresenteerd.

Harm Jan Polinder (SGP) is blij dat onder meer de aanleg van een rotonde bij de gevaarlijke kruising Halfweg in de begroting is opgenomen. Maar ook een grotere inzet van boa’s en aandacht voor natuurbrandbestrijding. Hij wil dat haast wordt gemaakt met het onderzoek naar permanente bewoning van recreatiewoningen. Hij waarschuwt wel voor te veel optimisme als het gaat om extra geld dat door het Rijk is toegezegd. Door Polinder wordt gevreesd dat na de verkiezingen het Rijk met minder geld richting gemeenten over de brug komt.
Polinder was het ook die aandacht vroeg voor de natuur. Bij het maken van plannen moeten naar zijn mening alle belangen tegen elkaar worden afgewogen. Zoals veel andere partijen vroeg hij ook aandacht voor de toenemende polarisatie.

Marc Konings (Gemeentebelang) vindt dat beleid moet worden vastgesteld via het gesprek met de burger en niet vanachter een bureau. Hij is blij met de extra inzet van boa’s en het onderzoek naar de komst van een milieustraat in Nunspeet, maar waarschuwt ook voor de financiële risico’s. Ook hij is blij met het onderzoek naar alternatieve woonconcepten, maar vindt dat daarin wel een goede afweging van alle mogelijkheden moet worden gemaakt.

Evert Leusink (ChristenUnie) geeft prioriteit aan welzijn. De woningbouw is bij hem een punt van zorg. Ondanks dat er flink is gebouwd. Vandaar zijn pleidooi voor het onderzoek naar de mogelijkheid Tiny Houses te bouwen. Hergebruik van afval moet worden gestimuleerd. In het terugdringen van het grijs afval ziet hij als een geweldige uitdaging.
Koos Meijer (CDA Lokaal) vindt dat eerst beleid moet worden gemaakt voor hiervoor gelden worden gevraagd. Woningbouw ziet hij als een punt van aandacht. André Timmerman (PvdA/GroenLinks) deed een oproep aan alle inwoners zich te laten vaccineren. Hij vraag naar woningbouw voor jongeren en starters. Tevens pleit hij voor een goede huisvesting van arbeidsmigranten en wil hij dat met jongeren in gesprek worden gegaan.

Jeroen Snaterse (Liberaal Nunspeet) noemt woningbouw een uitdaging en vindt dat de komst van een milieustraat niet mag leiden tot verhoging van de lasten voor de inwoners. Ook wil hij onderzoek naar waterstof. Wethouder Leen van der Maas geeft aan dat de gemeente de nieuwe cv heeft voorzien van zowel waterstof als gas. Wethouder Jaap Groothuis wil woningbouw prioriteit geven. Verder noemt hij de komst van een energiemaatje voor minima. Pieter Teeninga bestrijdt dat er te weinig met jongeren wordt gesproken. Een enquête heeft duizend reacties opgeleverd. De begroting werd unaniem aanvaard.