De federatie Natuur en Milieu Gelderland heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad van Elburg.
De federatie Natuur en Milieu Gelderland heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad van Elburg. Wijnand Kooijmans

'Natuur in
gebied Hokseberg moet beter worden beschermd'

Bij de plannen voor het gebied Hokseberg in ’t Harde moet de gemeente Elburg meer aandacht besteden aan de natuur. Dat vindt de federatie natuur en milieu Gelderland in een brief aan de raad.

Volgens de federatie gaat het om een stedelijke uitbreiding in het nationale landschap Veluwe met daarin een relatief kleinschalig agrarisch landschap met houtwallen en mozaïekachtige verkaveling. Aangegeven wordt dat er begrip bestaat voor het feit dat vanwege de actuele woningbehoefte niet altijd kan worden uitgesloten dat in nationale landschappen wordt gebouwd. Men vindt echter dat de stedelijke uitbreiding in deze gebieden, ook nu houtwallen zo veel mogelijk worden ingepast, onvoldoende bijdrage levert aan behoud en verstedelijking van de kernkwaliteiten. Gepleit wordt voor een betere bestemming van de natuurwaarden. Door de federatie is ongemerkt dat men tot op drie meter van de houtwallen gaat bouwen en daarmee nagenoeg in de houtwal zit. Dat betekent volgens hen dat men met de werkzaamheden tot onder en in de houtwal reikt ten behoeve van werkpaden en dergelijke. En dat daarmee verdichting en wijziging van de bodem door betreding, verharding, oprichten van hekwerken en bijgebouwen in die zone niet kan worden uitgesloten. In eerste instantie wordt het van belang gevonden dat de houtwallen in het plangebied zelf worden hersteld door nieuwe aanplant en noodzakelijke verbreding daar waar ze smal zijn. Een door houtwallen te verlengen voor het gedeelte waar deze ontbreken, zoals langs de Stadsweg. Voor de ecologische functionaliteit wordt het nodig gevonden ruimte te reserveren voor een zoom- en kruidenzone en deze zone ook te bestemmen en te beschermen.
In plaats van drie meter afstand wordt een minimale afstand van acht tot tien meter nodig gevonden vanuit de boomkroon. De afstand van acht tot tien meter vindt de federatie ook van belang om te voorkomen dat er klachten over vocht, beschaduwing en wortels. Door aanpassing van het bouwprogramma, bijvoorbeeld met Tiny houses voor starters en alleenstaanden en minder inzet op vrijstaande woningen kan, zo vindt men, de totale opgave aan te realiseren nieuwe woningen middels duurzaam ruimtegebrek gehandhaafd blijven. Door de federatie wordt voorgesteld het kampenlandschap in de omgeving te herstellen, zoals in het gebied direct aan de noordwestzijde van de Schietweg tegenover het plangebied. Het wordt wenselijk gevonden om in de directe omgeving de kansen voor steenuilen te vergroten, vanwege het verlies van leefgebied in het plangebied. Voor de locatie zelf worden aanvullende natuur- en landschap inclusieve maatregelen noodzakelijk gevonden. Ook moet de verlichting worden aangepast, verharding worden beperkt en moeten voorzieningen worden getroffen voor flora en fauna.