Met de herders op de heide.
Met de herders op de heide. eigen foto

Gemeentebelang wil nieuwe schaapskooi

De gemeente Nunspeet moet duidelijkheid verschaffen over een mogelijke nieuwe locatie voor de schaapskooi in Elspeet. Dat werd duidelijk tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan de stichting schaapskudde Elspeter Heide.

Het bestuur van de stichting geeft aan dat men financieel gezond en stabiel is. In noodgevallen kan men zelf de eerste klap opvangen. Er zijn investeringen gedaan die de organisatie steeds professioneler maakt.

Gemeentebelang vindt de kudde van groot belang omdat een bijdrage wordt geleverd aan het behoud van de paarse heide en vanwege de toeristische uitstraling. Men is voorstander van een nieuwe kooi met een grotere kudde.

Fractievoorzitter Marc Konings: “Er zal echt ook meegedacht moeten worden vanuit de gemeente om te komen tot een langdurige stabiele inkomensstroom om financiering van de nieuwe kooi mogelijk te maken. We zullen dit zeker bij de gemeente inbrengen.”

Tijdens het gesprek is ook ingegaan op de aanwezigheid van de wolf. Gekeken wordt naar mogelijkheden om de kudde te beschermen. Voor nu loopt men met een geluidswapen, luchthoorn rond en is besloten om wat later in de ochtend de heide op te gaan als er geen mistflarden meer zijn. Ook zoekt men wat drukkere gebieden op om met de kudde te grazen.

Bij het kijken naar verdere mogelijkheden wordt onder meer samenwerking gezocht met herders in het buitenland die al langer werken in gebieden waar de wolf aanwezig is.