Voorlopig blijven de bewuste bomen staan.
Voorlopig blijven de bewuste bomen staan. Wijnand Kooijmans

Tulpenbomen aan de Schoolweg ter discussie

Zolang er geen geschikte oplossing is gevonden voor de aanpak van de Schoolweg in Nunspeet, blijven de daar aanwezige drie tulpenbomen staan.

De bomen staan in het deel van de weg tussen de Veldweg en de Paddestoelweg. Het college is van mening dat het huidige voetpad met de drie tulpenbomen en de daaraan verbonden wortelopdruk zorgt voor een onveilige situatie. Dat was de reden de bomen in het kapplan 2020-2021 te plaatsen. Het leidde tot een bezwaarschrift van de bewoners van de Schoolweg. Die willen dat de bomen gespaard blijven. Gekeken is naar een geschikte oplossing, waarbij de bomen gespaard konden blijven. Opzet was de tegels bij de drie bomen te verwijderen en nieuwe beplanting aan te brengen. Dit leverde bij de bewoners reacties op ten aanzien van de verkeersveiligheid en het lopen op de rijbaan voor diverse doelgroepen en minder validen. De meeste bewoners waren in eerste instantie akkoord, maar kwamen hier later op terug met aanvullende eisen.
Dat was voor het college reden de bomen van het kapplan te halen, omdat ze geen direct gevaar opleveren. Wel heeft de gemeente rood-witte schildjes geplaatst in verband met de wortelopdruk rondom de bomen en de klachten en meldingen hierover.
Inmiddels is er nog steeds overleg met de bewoners en de doelgroepen om tot een veilige oplossing te komen voor deze 30 km weg met behoud van de tulpenbomen voor het straatbeeld en dorps- en natuurschoon.