Voorzitter Cees van de Steeg, links en Egbert Woudenberg zijn beide fanatieke schutters.
Voorzitter Cees van de Steeg, links en Egbert Woudenberg zijn beide fanatieke schutters. Eric Kroes

‘Als schietvereniging zorgen wij voor de randvoorwaarden’

Algemeen

Verenigingen krabbelen overeind en kunnen hun leden weer ontvangen en begeleiden met hun hobby. Zo ook bij schietvereniging De Valk in Elspeet. De verschillende competities worden opgestart en voorzitter Cees van de Steeg is blij voor zijn leden dat het schieten weer kan in de kelder van het verenigingsgebouw aan de Ploegweg.

Eric Kroes

De leden schieten met een luchtgeweer en dat kan in vier verschillende klassen. Het staande schieten is daarbij het meest in trek bij de leden. Dat zijn vaak ook de fanatiekste leden die meermaals in de week trainen en wedstrijden schieten. Daarnaast komen de jeugdschutters aan bod met een onderlinge competitie. De voorzitter vindt het spijtig dat veel jeugdleden hebben bedankt tijdens de periode van Covid-19. “We kunnen jeugdschutters gemakkelijk een leuke maandagavond bezorgen als de clubcompetitie wordt geschoten. De jeugd, maar ook senioren, hoeven niet een eigen geweer aan te schaffen. Wij als vereniging zorgen voor alle randvoorwaarden, zoals geweren, kogeltjes en baanapparatuur.”
De vereniging heeft veel seniorleden die staande schieten, maar ook ‘opgelegd’. Het verschil is goed te zien op de foto, waar voorzitter Cees van de Steeg Luchtgeweer Staand en Opgelegd aan het schieten is en Egbert Woudenberg Luchtgeweer Staand. Voor de seniorleden is de Staand opgelegde onderlinge competitie spannender geworden, omdat de uitslagen dichter bij elkaar liggen. “Pistoolschieten is ook een mooie discipline, maar helaas niet erg in trek bij schutters.”

Dit schietseizoen schiet SV De Valk met drie andere verenigingen een Vijf tegen Vijf competitie. Dit is een competitievorm die verenigingen onderling tegen elkaar schieten middels een thuiswedstrijd en een uitwedstrijd. De nummers één van elke vereniging schieten tegen elkaar en dat telt zo naar beneden naar de vijf.
Tien banen naast elkaar en de wedstrijd gaat over veertig schoten. Het element spanning is ingebouwd door na tien schoten elke keer de tussenstand te vermelden. Egbert Woudenberg vindt het een leuk competitie-element. “Regionale wedstrijden zijn er nog niet veel, maar de Postcompetitie geeft een goed beeld van de onderlinge competitie in de regio. Het is vooral laagdrempelig en dicht bij huis, want je schiet de veertig schoten gewoon bij je eigen vereniging. De scores stuur je door via e-mail, waardoor een goed beeld ontstaat hoe goed je bent vergeleken met andere wedstrijdschutters.”
In het verenigingsgebouw  komt iedere twee weken een klaverjasclubje bij elkaar. Zij kaarten daar onder het genot van een hapje en een drankje.