De gracht van Beesd is bijna onzichtbaar door het riet.
De gracht van Beesd is bijna onzichtbaar door het riet. Wijnand Kooijmans

Plan landgoed Hulshorst goed ontvangen

Algemeen

De plannen voor het landgoed Hulshorst zijn goed ontvangen door de raadscommissie Ruimte van de gemeente Nunspeet. Waar de Buurtvereniging Hulshorst op een aantal punten vraagtekens zet.

Wijnand Kooijmans

Jeroen Snaterse (Liberaal Nunspeet) vindt het van belang dat het landgoed in volle glorie wordt hersteld. Ook dat het oude hoofdgebouw min of meer weer zichtbaar wordt gemaakt al mag dat streven in het uiteindelijke beheers- en uitvoeringsplan niet gaan overheersen. Met een QR code wordt al genoegen genomen. Sander Couwenberg (PVDA/GroenLinks) vraagt om een plan zonder opsmuk. Geen extra parkeerplaatsen en geen speeltoestellen. Met aandacht voor het behoud van het waterpeil. Marcel van Klompenburg (SGP) vindt dat er voor gewaakt moet worden dat het een bekend recreatieterrein wordt. Hij mist tot nu toe de financiële onderbouwing. Corrie Jansen (Gemeentebelang) vraagt aandacht voor de wildschade en het gevaar van overstekende herten over de Harderwijkerweg. Vooral nu de oversteek naar de polder uitblijft. Zij wil speelgelegenheden voor de kinderen. Ook vindt ze het wellicht een goed idee dat de gemeente hier een eigen boomkwekerij start. Alle partijen zijn het wel ongeveer eens dat de verkoop van een stukje grond aan camping De Vuurkuil een goede zaak is. Een oude overeenkomst uit de periode dat Hulshorst nog onder de gemeente Ermelo viel, maakt dat hiervoor toestemming nodig is van het ministerie.

Wethouder Marije Storteboom geeft aan dat er voor wordt gewaakt dat massatoerisme ontstaat. De huidige parkeerplaats is volgens haar tijdelijk. Gekeken wordt waar deze definitief moet komen. Ruiters over het ecoduct blijven uit de boze, omdat dit te hinderlijk is voor de dieren die dreigen verstoord te worden. De raad zal straks met geld over de brug moeten komen. Storteboom: “Wat hier moet gebeuren realiseer je niet voor een paar tientjes.”

Buurtvereniging Hulshorst wil dat de toegangsweg vanaf de Harderwijkerweg weer voor iedereen toegankelijk wordt om zo de Gracht van Beesd te bereiken. Nu is de weg alleen toegankelijk voor bezoekers van het koetshuis en aanwonenden. Ook heeft men moeite met de aanleg van zowel de tijdelijke als mogelijke toekomstige parkeerplaats. Vooral omdat deze uitsluitend bestemd is voor bezoekers van het koetshuis en niet van het landgoed. De tijdelijke, zonder vergunning aangelegde, parkeerplaats is voorzien van een slagboom waarvan alleen de pachter van het koetshuis een sleutel heeft. Bezoekers van het landgoed moeten het doen met drie parkeerplaatsen bij de ingang. Indien de parkeerplaats wordt aangelegd is, vindt de buurtvereniging, de gemeente verplicht hiervoor geld in het parkeerfonds te doneren. Het gaat om ruim zesduizend euro per parkeerplaats waar er dertig zijn gepland.