Volop plannen voor het Hulshorster zand.
Volop plannen voor het Hulshorster zand. Wijnand Kooijmans

Plan recreatiezonering in grote lijnen

Algemeen

Er komt een gemarkeerde wandelroute over het Hulshorster zand tussen de Brandsweg en de Klarenweg. Ook blijft hier een ruiterroute. Dat blijkt uit het definitieve concept recreatiezonering Veluwe.

Wijnand Kooijmans

Aangegeven wordt dat het belangrijk wordt gevonden dat vanaf de spoorwegovergangen gedurende het gehele jaar kleine en grotere ommetjes kunnen worden gewandeld. Hier is goed naar gekeken, mede op basis van de inbreng van de bewoners die hiervoor voorstellen hebben gedaan voor wandelpaden die toegankelijk blijven. Wel zullen in het broedseizoen van 15 maart tot 1 september gebieden minder toegankelijk zijn om de rust te kunnen garanderen.

Doorgaande wandel- en fietsroutes blijven het hele jaar toegankelijk. De verharde fietspaden Brandsweg en Hierden blijven ongewijzigd. De doorgaande lange afstandsroutes, zoals het Westerborkpad, moeten deels wel worden verlegd. Hierbij blijft de route intact, zij het deels over een ander tracé. Ook blijft de route naar het Aortjeshuis het hele jaar intact vanaf de Klarenweg. Uitgezonderd gemotoriseerd verkeer, maar dat is ook in de huidige situatie het geval.

Niet gerealiseerd is de aanleg van meer paden voor ruiters en menners in het Hulshorsterzand en het Beekhuizerzand. De laatste zandverstuiving blijft het gehele jaar geopend waar delen van het Hulshorsterzand zeker in de periode van 15 maart tot 1 september – het broedseizoen van de vogels – worden afgesloten.
Aangegeven wordt dat de ruiterroutes over het Hulshorsterzand op dit moment in balans zijn met de natuurwaarden in het gebied. In het Beekhuizerzand zijn paden voor ruiters en menners niet mogelijk vanwege het gebruik door Defensie.

Vrij kunnen fietsen door mountainbikers over wegen en paden op het Hulshorsterzand is, zo wordt gesteld, vanwege de aard van het gebied alleen mogelijk zijn over gemarkeerde paden. Dit geldt ook voor wandelaars en ruiters.

Niet ingegaan wordt op de wens onderscheid te maken tussen bewoners en recreanten, bijvoorbeeld door middel van een toegangspas. Deze maatregel wordt afgedaan als praktisch niet haalbaar en draagt, zo stelt men, ook niet direct bij aan het voorkomen van verstoring in het broedseizoen.

Ook wordt het verzoek het gehele jaarrond te mogen wandelen over de gehele Klarenweg afgewezen. Ook hier geldt verstoring in het broedseizoen als een belangrijke reden. Wel wordt de mogelijkheid geboden een deel van de Oude Klarenweg toegankelijk te maken door het creëren van een nieuw pad door het bosgebied. Hiermee wordt naar de mening van de opsteller van de recreatiezonering Veluwe in het open heide- en zandgebied voldoende rust gecreëerd en wordt voorkomen dat wandelaar heen- en terug over de Klarenweg moeten lopen tijdens het broedseizoen.
Het tracé van het nieuwe pad moet nog wel worden bepaald.