Karl Wessels (70): "Voor elke noodsituatie mag je me wakker maken."
Karl Wessels (70): "Voor elke noodsituatie mag je me wakker maken." eigen foto

‘Hebben, hebben en nog meer hebben is de oorzaak van ons milieuprobleem’

Algemeen

Hij is goud waard voor tafeltennisvereniging Leogang. Geeft wekelijks training aan vier groepen jeugd; zowel in Nunspeet als in Elspeet. Doet dit ook in Hierden voor een groep fanatieke 55+ ers. “Zij in beweging, ik in beweging. Zij plezier, ik plezier.” Vorige week vond, voor de 37e keer onder zijn leiding, het scholierentoernooi tafeltennis van de gemeente Nunspeet plaats. Dit is de tweede aflevering van de maandelijkse rubriek ‘Vragen aan een (ex) bestuurslid.”

Door Barry Wensink

Naam: Karl Wessels.

Leeftijd: 70 jaar.

Burgerlijke staat: Getrouwd sinds 1990 met Martina. Wij zijn beiden eerder getrouwd geweest en hebben samen vier kinderen. Daniel (44) woont in Asenray, Claudia (43) in Utrecht, Stephanie (39) in ’t Harde en Michael (30) ook in Utrecht. Met vier schoonkinderen en zes kleinkinderen zijn wij een gezellige en gelukkige familie.

Opleiding: Van oorsprong ben ik Duitser (nu heb ik tevens de Nederlandse nationaliteit) en heb daar ook mijn opleiding genoten. Ik ben opgegroeid op een middelgrote boerderij in Dong (tussen Ruhrgebiet en Venlo). Na het voortgezet onderwijs heb ik bedrijfseconomie gestudeerd in Mönchengladbach en daarna nog een jaar theologie en pedagogie. Sinds oktober 1976 woon en werk ik in Nederland. Na 4 jaar Aldi en 4 jaar Nestlé heb ik 33 jaar bij de gemeente Lelystad gewerkt.

Dagelijks leven: Na het bereiken van mijn pensioenleeftijd in april 2017 ben ik gestopt met betaald werken. Het pensioenleven heeft veel aangename kanten. ’s Morgens slaap ik een uur langer, kan in rustig ontbijten en kranten lezen. Om gezond en fit te blijven wandel ik drie keer per week een ronde van 8,5 km. Om de week doe ik bij Energy Sport total fitness en yoga.
Samen met Martina pas ik ook graag op twee kleinkinderen uit ’t Harde. De andere vier kleinkinderen uit Utrecht en Asenray komen soms logeren of wij bezoeken onze kinderen en kleinkinderen.
Wij hebben een relatief grote tuin. Vooral in het voorjaar en de herfst heb ik daar veel werk aan.

Hobby’s: Sporten. Actief: tafeltennissen, skiën en wandelen. Passief (televisie of soms live): vooral voetbal, tennis, alpien skiën, biatlon en (beach)volleybal. Ik luister dagelijks naar muziek. Mijn favoriete bands zijn Deep Purple en U2.
Een bijzonder eenmalig hobby was mijn fietstour in 2018 naar Leogang (A). Negen dagen alleen onderweg heb ik genoten van het mooie landschap in Duitsland en van ontmoetingen met vriendelijke mensen.

Vakantieland: Oostenrijk, specifiek Leogang. Uitermate mooi, gezellig en erg aardige mensen. Maar ook Italië, Noorwegen, Spanje en Duitsland (eilanden Rügen en Usedom) vind ik zeer prettige vakantiebestemmingen.

Ik lust echt niet: Mosselen en pindakaas

Levensmotto: Het belangrijkste is… heb je naasten lief als jezelf. Dan nog… het gaat in het leven om het Zijn en niet om het Hebben! Hebben, hebben en nog meer hebben is ook de oorzaak van ons milieuprobleem. Hebzucht lijdt tot zelfvernieling.

Je mag mij wakker maken voor: Na ja, hetzelfde waar je veel mensen voor wakker mag maken… Daarnaast natuurlijk ook voor elke noodsituatie.

Ik heb een hekel aan: Ruzies, geweld, respectloos gedrag, egoïsme en hebberigheid.

Favoriet jaargetijde: Elke tijd heeft zijn charme, maar de lente vind ik de mooiste.

Zou wel een dag willen ruilen met: Direct dienen zich aan: Putin, Xi Jinping en Lukaschenko. Daar zou ik dan op die dag verkondigen dat Rusland, China en Belarus vanaf nu een democratie zijn.
Maar ik zoek het dichterbij. Ik zou graag op een zondag ruilen met de dominee van de strengste kerk in Elspeet en daar tijdens alle drie kerkdiensten zeggen dat God vorig jaar een aantal zeer intelligente mannen en vrouwen gekozen heeft die het mogelijk gemaakt hebben een vaccin te ontwikkelen voor de bestrijding van corona. Zo konden miljarden mensen op deze aarde geholpen worden.
Ik zou dan alle kerkgangers dringend aanbevelen om zich te laten vaccineren. Hiermee bescherm jij je niet alleen zelf, maar vooral ook je medemensen.

Welk dier spreekt je het meest aan: Een koe. Op de boerderij met ik met koeien groot geworden. Mooie, lieve dieren en erg sociaal.

Als ik een miljoen zou winnen dan: Zou ik een groot deel daarvan verdelen onder mijn kinderen en kleinkinderen. Een wereldreis met Martina naar landen die ik nog graag zou willen zien (bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Australië, Thailand), zou ik dan ook doen.

Dit staat op mijn bucketlijst: Nog heel lang gezond blijven. Verder bezoek aan de Europese hoofdsteden Rome, Lissabon, Praag en Wenen.
Stockholm, Helsinki, Oslo, Kopenhagen, Amsterdam, Berlin, Brussel, Luxemburg, Paris, Bern , Vaduz, Ljubljana en Athene heb ik al mogen zien.

Als je iets in je leven overnieuw mocht doen, wat zou dat dan zijn en waarom: Ik zou niet meer al met 24 trouwen, omdat ik toen eigenlijk te weinig levenservaring voor zo’n belangrijke beslissing had.

Welke vraag ontbreekt in het lijstje en zouden we aan de volgende deelnemer kunnen stellen: Wat maakt jou gelukkig?