Wicher Stoffer bekijkt de glasscherven op het fietspad.
Wicher Stoffer bekijkt de glasscherven op het fietspad. eigen foto

Burgers inschakelen om glas te verwijderen

De gemeente Nunspeet wil inwoners inschakelen om het glas te verwijderen dat naar boven is gekomen in de eerste tweehonderd meter van het fietspad langs de Oude Leuvenumseweg. Het gaat om het pad tegenover de ingang naar De Tol.

Over het glas werden in de raadsvergadering vragen gesteld door Koos Meijer (CDA Lokaal). Het gaat volgens hem om zowel kleine als grotere stukjes glas, veelal afkomstig van flessen. Dat leidt er toe dat het risico bestaat van veel lekke banden en kan in zijn ogen bij veel zonneschijn brand ontstaan. ‘Hoe pakken wij dit aan?” zo vraagt Meijer zich af. 

Volgens wethouder Marije Storteboom is het materiaal 25 jaar geleden aangebracht door Staatsbosbeheer. Hierbij is gebruik gemaakt van menggranulaat. Mede omdat er van het pad gebruik werd gemaakt door zwaar beladen houtwagens. Ook waren de eisen waaraan het granulaat moet voldoen tijdens veel minder dan nu.
De gemeente Nunspeet gebruikt dit soort puin niet zelf, maar veelal gebroken beton afval. Van de glasresten is het college nu op de hoogte gebracht door de fractie van CDA Lokaal. Het risico op brand vindt wethouder Storteboom minimaal.

Ze denkt niet dat bosbeheerders geen kans zien het glas te verwijderen en wil daarom een beroep doen op de inwoners mee te gaan doen aan een te organiseren schoonmaakactie. CDA Lokaal ziet deze actie met belangstelling tegemoet en zal daaraan graag meedoen.