Ontwikkelingen rondom het Kulturhus in Elspeet.
Ontwikkelingen rondom het Kulturhus in Elspeet. Wijnand Kooijmans

Kulthurhus naar stichting

Wijnand Kooijmans

Het beheer van het Kulturhus in Elspeet wordt voorlopig voor een termijn van drie jaar overgedragen aan de Stichting Dorpshuis Elspeet. Dat is besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet. Opzet is dat de gemeenteraad 27 oktober een definitief besluit neemt over het voorstel.

Het maakt onderdeel uit van het plan van de gemeente het Kulturhus aan te kopen. Dat is nu nog eigendom van de woningbouwcorporatie Omnia Wonen. De exploitatie van het pand is al lang niet rendabel. Bovendien heeft Elspeet behoefte aan een gemeenschapsvoorziening.

De gemeente gaat de exploitatie door de stichting gedurende de drie jaar kostenneutraal ondersteunen. Opzet is dat na deze drie jaar de exploitatie en het eigendom van het Kulturhus volledig aan de stichting worden overgedragen’.

Het Kulturhus moet de functie van een dorpshuis voor alle inwoners van Elspeet krijgen. De bestaande contracten met onder meer meer de bibliotheek, zorgorganisatie Icare en Elspeets Fanfare blijven bestaan. Het Kulturhus wordt aangepast zodat het multifunctioneel gebruik daardoor kan worden versterkt. Door de stichting en zorgcentrum Oranjehof is aangegeven dat zij de intentie hebben om vanaf 2022 te werken met een gezamenlijk activiteitenplan.

Wethouder Mark van de gemeente Nunspeet heeft vertrouwen in het plan. “Het plan voor een duurzame exploitatie van het Kulturhus is gezamenlijk tot stand gekomen waarbij altijd is ingezet op samenwerking. De intenties zijn goed, er is vertrouwen in elkaar en samen willen we de beste uitkomst voor iedereen in Elspeet.”

Naar de voortzetting van het Kulturhus is onder meer onderzoek gedaan door oud-burgemeester Frans de Lange van de gemeente Elburg.

Onderdeel van het plan het Kulturhus aan te kopen