Parkeerplaats is tijdelijk

De door de gemeente aangelegde parkeerplaats op het landgoed Hulshorst heeft een tijdelijk karakter. Er is geen sprake van aanleg permanente verlichting. Tijdens het gebruik van de parkeerplaats wordt losse verlichting geplaatst die na gebruik kan worden verwijderd.
Dat stelt het college naar aanleiding van vragen van de fractie van Gemeentebelang. De tijdelijke parkeerplaats is overigens aangelegd zonder de benodigde vergunning. Het college wil deze alsnog achteraf verlenen.
De aanleg was nodig, zo vindt het college, omdat gasten van het Koetshuis voorheen gebruik konden maken van de parkeervoorziening op het terrein van de naastgelegen hondenvereniging. Dit medegebruik wordt door deze vereniging echter niet langer toegestaan. Om te voorkomen dat tussen de monumentale bomen en op het smalle weggetje wordt geparkeerd is de alternatieve parkeervoorziening noodzakelijk geworden. De aanleg van een parkeerplaats maakt ook deel uit van de nieuwe landgoedvisie die is opgesteld voor het landgoed Hulshorst. Na het vaststellen van het plan wordt de aanleg meegenomen in het nog op te stellen inrichtings- en beheerplan.
Kritiek vanuit Hulshorst is dat de parkeerplaats alleen is bestemd voor de bezoekers van het koetshuis. De pachter bezit als enige over de sleutel waarmee de parkeerplaats kan worden geopend. Andere bezoekers van het landgoed kunnen de parkeerplaats niet bereiken omdat er een toegangsverbod is en van de weg naar de parkeerplaats alleen gebruik mag worden gebruikt door bezoekers van het koetshuis en aanwonenden.

Opvang statushouders moeilijk

De gemeente ziet voorlopig geen mogelijkheden voor de extra opvang van statushouders en asielzoekers. Dat is de reden dat het college een verzoek van het ministerie van binnenlandse zaken alleen voor kennisgeving aanneemt. Aangegeven wordt dat het al moeilijk is om aan de verhoogde taakstelling voor huisvesting van statushouders te voldoen. Voor het eerste halfjaar van 2021 is het gewenste aantal wel bijna bereikt. Van de negentien vereiste woningen zijn er achttien inmiddels toegewezen. Voor het tweede halfjaar geldt dat er nog achttien statushouders moeten worden gehuisvest. Statushouders die worden gekoppeld aan de gemeente krijgen niet meer binnen de afgesproken termijn van tien weken een woning toegewezen, omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Uitgaande van het aantal statushouders dat aan de gemeente Nunspeet is gekoppeld zijn er negen tot tien woningen nodig om aan de taakstelling te kunnen voldoen. Vanuit Omnia Wonen komt gemiddeld één woning per maand beschikbaar. Het college zegt dat daarom de realisatie van de gemeentelijke taakstelling nog een uitdaging wordt.