Op de SGP na, zien alle partijen in Nunspeet de regenboog graag wapperen.
Op de SGP na, zien alle partijen in Nunspeet de regenboog graag wapperen. Shutterstock

Regenboogvlag gaat wapperen

De regenboogvlag gaat wapperen voor het Nunspeetse gemeentehuis tijdens de Coming Out-dag op 11 oktober. De gemeenteraad besloot hiertoe door het aannemen van een motie met alleen de stem van de SGP-fractie tegen.

De motie werd ingediend door PvdA/GroenLinks, Gemeentebelang, Liberaal Nunspeet en CDA en kreeg de steun van de ChristenUnie. Volgens Reinier de Bruin (SGP) is de regenboogvlag voor veel inwoners een kwetsend symbool van de agressieve lobbyclubs zoals het COC. “Zij binden de strijd aan met klassiek christelijke waarden over huwelijk en gezin, zoals die voor veel van de inwoners van de gemeente Nunspeet belangrijk zijn op grond van hun geloofsovertuiging.” De Bruin vindt het onbegrijpelijk dat de andere fracties vanuit het thema inclusiviteit uitgerekend de regenboogvlag willen ophangen. “Wat de SGP fractie betreft is het ophangen van deze vlag juist een uiting van exclusiviteit. Er wordt nu één bepaalde groepering uitgehaald en apart gezet, dat is in onze ogen geen inclusie.”
Volgens De Bruin krijgt nu een bepaalde groep z’n zin, terwijl dit als kwetsend wordt ervaren door een ander deel van de samenleving. “Daarmee is het tegendeel bereikt van datgene wat we met de inclusie-agenda willen bereiken. Voor mijn achterban is het ontstellend dat de overheid z’n neutraliteit op dit punt verliest en hiermee onderdeel wordt van de progressieve regenbooglobby.”

De regenboogvlag wordt door de voorstanders gezien als een symbool om de diversiteit en gelijkwaardigheid van mensen te benadrukken en aan te geven dat men erbij hoort. Voor de LHBTIQ+gemeenschap, maar ook voor andere groepen, zoals mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking en mensen van een andere kleur. Nunspeet kent sinds maart 2021 een klankbordgroep LHBTIQ+gemeenschap die periodiek bijeenkomst om invulling te geven aan de inclusie agenda.
Martin Juffer (Gemeentebelang): “Uit gesprekken met mensen vanuit de LHBTI gemeenschap is ons duidelijk geworden wat de schrijnende gevolgen zijn van het er niet bij mogen horen. Met name jongeren worstelen dagelijks met alle bepalende levensvragen over leven en dood. Daaruit blijkt hoezeer deze groep behoefte heeft aan erkenning omdat ze nog steeds niet gelijkwaardig behandeld worden door iedereen in de maatschappij.”

Jennifer Elskamp: “Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving. Regenboogvlag wordt gezien als belangrijk symbool dat iedereen er bij hoort. Triest dat zo’n signaal moet worden gegeven. God houdt van alle mensen, ondanks al hun beperkingen. Hopen dat erkenning geeft aan alle inwoners van de gemeente Nunspeet dat ze er bij horen.”
In de motie is ook opgenomen dat nog in deze raadsperiode het college van burgemeester en wethouders een vlagprotocol aan de raad moet aanbieden waarin wordt bepaald bij welke incidentele gelegenheden de bij de gelegenheid behorende vlag wordt gehesen.