Max Engelmann in actie namens vv Nunspeet.
Max Engelmann in actie namens vv Nunspeet. Niels Boersema

‘Spelen in de Segunda División B in Spanje lijkt me wel wat’

Algemeen

Toeval of niet, Max Engelmann viert vandaag, dinsdag 5 oktober, zijn 23e verjaardag. De speler met rugnummer 4 van eersteklasser Nunspeet is pas een aantal weken bij deze club actief, maar heeft het er prima naar zijn zin. “Ik had direct een warm gevoel bij deze club en ben goed opgevangen door de groep.”

Barry Wensink

Op 6-jarige leeftijd begon Engelmann met voetbal. Dat was destijds in zijn toenmalige woonplaats Nieuwegein. “Ik speelde daar tot mijn veertiende en we zijn toen vertrokken naar Almere.” Met ASV De Dijk in Amsterdam speelde het jonge talent in de hoofdklasse. “Mijn studie Sportkunde in Zwolle, inmiddels zit ik in het laatste jaar, was vorig jaar best wel zwaar. Heb toen qua voetbal even een stapje teruggedaan en ben bij Lelystad’67 gaat spelen. Sinds die tijd woon ik ook in die plaats en dat scheelde veel reistijd.” Inmiddels wil Max het weer hogerop zoeken en hij zocht voor aanvang van dit seizoen contact met de trainer van sv Urk. Hij vertelde me eerlijk dat er eigenlijk alleen maar jongens uit Urk in dat team spelen. Wel kon hij me doorverwijzen naar een andere mooie club en dat was Nunspeet. Twee dagen later kreeg ik al een telefoontje van trainer Lukas Hoekman. Unicum toonde ook interesse, maar ik had een goed gesprek in Nunspeet.” Op sportpark De Wiltsangh kreeg Max rugnummer 4 en daar schrok hij in eerste instantie van. “Vaak is dat voor de centrale verdediger en dat is niet echt een positie voor mij. Toen bleek gelukkig dat ze de nummers willekeurig hadden geprikt.” Engelmann speelt rechtsback, maar dat is niet altijd zo geweest. “Dat begon pas bij mijn toenmalige club Zuidvogels toen ik van de A-jeugd naar de senioren ging. Het leek de trainer een goed plan om mij naar achteren te halen. Dat beviel hem direct erg goed en zelf vind ik het ook een leuke positie.”

We vragen hoe het niveau is bij zijn team. “Hoger dan ik had verwacht”, klinkt het direct. “Afgelopen seizoen speelde ik met Lelystad en we wonnen eenvoudig met 3-0 van Nunspeet. Inmiddels is het tegendeel bewezen, want met deze groep kunnen we bij de bovenste vijf spelen. Dat zeg ik op basis van mijn ervaringen in de eerste weken hier.” Max Engelmann hoopt over een aantal seizoenen hogerop te spelen en het liefst met Nunspeet te promoveren naar de hoofdklasse. Uiteindelijk zou hij zelf als speler ooit in de 2e divisie willen acteren. “Spelen in de Segunda División B in Spanje lijkt me ook wel wat. Dat valt wel onder profvoetbal, maar daarmee valt niet heel veel geld te verdienen hoor. We zullen het zien. De top ligt meestal op je 27e a 28e, dus ik heb nog even te gaan als het goed is. Moet het sowieso van mijn snelheid hebben.”

De euro’s binnenhalen zal dus waarschijnlijk op een andere manier moeten en ook daarover heeft Max nagedacht. “Het liefst ga ik bij Defensie werken. Hopelijk heb ik daar wat aan mijn sportachtergrond; bijvoorbeeld als instructeur. Bij de commando’s lijkt me ook wel wat.” Tijd om te vervelen heeft Max Engelmann niet. Zo is hij wekelijks meerdere keren in de sportschool te vinden. Daarnaast werkt hij als sportleider bij een buitenschoolse opvang in Almere. “Erg leuk om zoveel verschillende dingen te doen”, zegt hij er zelf over.

 Geconcentreerd tijdens een training.