Gerrit Bosch in nauw betrokken bij het initiatief betrokken.
Gerrit Bosch in nauw betrokken bij het initiatief betrokken. Cor Sellis

Veteranenhuis Artillerie in 't Harde geopend

Sinds de officiële opening op vrijdag 10 september is het Veteranenhuis Artillerie in 't Harde al door een kleine honderd belangstellenden bezocht. Het voorziet duidelijk in de behoefte, die medeoprichter Gerrit Bosch voor ogen had.

Het Veteranenhuis Artillerie is gelegen op een unieke locatie op de Legerplaats in 't Harde. Samen met een aantal vrijwilligers werd de oude bruine ruimte in paviljoen 1 van het Nederlands Artilleriemuseum omgetoverd tot een comfortabele huiskamer. 

Het Veteranenhuis biedt ruimte voor alle veteranen en familie om samen te komen. Bovendien wordt er een luisterend oor geboden en, indien gewenst, professionele hulp en ondersteuning. 

Het Veteranenhuis is bestemd voor iedereen die de status veteraan heeft, van landmacht tot marine en van marechaussee tot luchtmacht, en voor personen die een deel vormen van de keten die nodig is voor het slagen van een militaire missie. Denk hierbij aan familie en ondersteunend personeel, zoals logistiek medewerkers die niet zijn uitgezonden, maar in het thuisland zorgen voor een goede afloop van de missie. 

Nederland kent zo'n 115.000 veteranen: van inactieve veteranen zoals KNIL (Koninklijk Indisch Nederlands Leger)-militairen tot actieve veteranen uit Irak, Mali en Afghanistan. Gerrit Bosch is bestuurslid en beheerder van het veteranenhuis en vrijwilliger bij het Artilleriemuseum. Na 40 dienstjaren bij defensie heeft hij een baan bij de brandweer en is nog steeds betrokken bij de Legerplaats. "Er was behoefte om op de Veluwe een eigen onderkomen te hebben waar je zo maar binnen kunt lopen om in alle rust met oud-collega's allerlei zaken  te kunnen bespreken. De coronatijd gaf de ruimte om alles goed op een rij te zetten."

Verder zegt hij: "Het Veteranenhuis is onderdeel van het museum en ondergebracht in een van de vier paviljoenen die het museum rijk is. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur en de toegang is voor veteranen gratis.”

Het Veteranenhuis Artillerie 't Harde voorziet in een behoefte

Kijk voor meer informatie op de website www.veteranenhuisartillerie.nl