Wethouder weg na verkiezingen

Indien de SGP na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 opnieuw een wethouder mag leveren in de gemeente Elburg is dit niet hun huidige wethouder Arjan Klein. Hij heeft laten weten niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe periode als wethouder. Maar is wel bereid plaats te nemen op de kandidatenlijst voor het raadslidmaatschap. Hij wil terug naar de raad waarin hij al zitting had in de periode tussen 2010 en 2018 voor hij als wethouder werd gevraagd. Klein vindt het wethouderschap mooi als bestuurlijk werk.
Hij wil graag meedoen aan de politieke discussie in plaats van alleen maar beleidsstukken te presenteren om vervolgens alleen achterover te kunnen leunen om aan te horen wat anderen er van vinden. Dat hij in de afgelopen periode wel eens onder vuur is komen te liggen in de raad heeft, volgens hem, geen rol gespeeld bij zijn besluit. Al heeft hij wel even in de verleiding gestaan tussentijds op te stappen naar aanleiding van de discussie over herinrichting van de Vesting. Klein gaat op zoek naar een nieuwe baan, maar wil eerst zijn werk afmaken als wethouder.


Subsidiebeleid onder de loep

Onderzoek moet uitwijzen of het subsidiebeleid van de gemeente Elburg moet worden herzien. Doel is te bereiken dat de subsidies in de toekomst beter aansluiten bij de beleidsdoelen die de gemeente zich heeft gesteld. Voor het onderzoek wordt 20.000 euro uitgetrokken.
Binnen de gemeente zijn nu diverse medewerkers betrokken bij de beslissingen over subsidies. Maar er is niemand die eindverantwoordelijk is voor de besluiten. Onderzoek van de Rekenkamer heeft uitgewezen dat het subsidieproces van de gemeente kwetsbaar is. Er is wel kennis, maar het inzicht het geheel te overzien ontbreekt. Aangegeven wordt dat het verlenen van subsidies ook politiek gevoelig ligt. Om het gewenste samenspel tussen de raad, het college en de ambtenaren rechtvaardigen kennis van buiten de eigen organisatie. Hiermee is ook het maatschappelijk belang gediend. Het college geeft wel aan dat het niet realistisch is dat het gehele proces voor de gemeenteraadsverkiezingen kan worden afgerond. Uitgegaan wordt dat het nieuwe beleid in het najaar van 2022 kan worden vastgesteld.


Nieuwe tractor

Door de gemeente Elburg moet de smalspoortractor worden vervangen. Dat moest eigenlijk al in 2007 maar een besluit is doorgeschoven omdat de technische staat in relatie met het gebruik nog geen aanleiding gaf voor vervanging. Inmiddels is de tractor bijna 30 jaar oud en is de technische staat dusdanig dat vervanging wenselijk is. Met de vervanging is een bedrag gemoeid van 62.650 euro.