Harry Voss tijdens de demonstratie in Nunspeet.
Harry Voss tijdens de demonstratie in Nunspeet. Luud Riphagen

‘Ik heb een grandioos actieleven achter de rug’

Algemeen

Wie het heeft over de Faunabescherming kan niet om Harry Voss heen. De inwoner van Apeldoorn is zijn hele leven al zo ongeveer dagelijks in het bos te vinden én hij springt al zo’n 35 jaar op de bres voor de wilde dieren. “Ik ben daar verknocht aan geraakt en kan het niet meer loslaten.”

Barry Wensink

Eerst maar eens praten over de demonstratie in Nunspeet. Met meer dan een handvol ‘collega’s’ maakte Voss aan iedereen die dat horen wilde duidelijk dat het hem niet zint. “Er is sprake van een recordafschot van edelherten en zwijnen. We willen dit bloedbad op de Veluwe stoppen.” Voss toont cijfers dat Faunabeheerheid Gelderland  8.800 wilde zwijnen, 700 damherten en 3.000 edelherten dood wil schieten op de Veluwe. “Ruim 60% van alle herten en 85% van alle wilde zwijnen op de Veluwe.” Of zoals de Faunabescherming het via een persbericht wereldkundig maakte: “Nooit eerder werden zoveel dieren op de Veluwe slachtoffer van de hobby van schietgrage jagers. We willen er alles aan doen deze ongekende slachtpartij in onze Veluwse natuur te stoppen.” Wat opvalt is de vastberadenheid van Harry Voss. Of hij nu gelijk heeft of niet.

“In Nunspeet zijn meer jagers dan gemiddeld in ons land. Ik vertel rustig mijn verhaal, maar er zitten opgewonden mannen tussen die fel reageren.” De natuurliefhebber kijkt er na al die jaren niet eens meer vreemd van op. “Ik ken de klappen van de zweep wat dat betreft.” We vragen wat het probleem is. “Het bijvoeren van de dieren. Ik heb foto’s die door een drone gemaakt zijn in Hattemerbroek. Dan zie je dat er bij iemand in de achtertuin een voederplaats is aangelegd. Daarvan heb ik aangifte gedaan.” Voss toont de foto’s waarop inderdaad een soort van voederplaats te zien is vanuit de lucht. “Tja, dan komen de wilde zwijnen wel in de bebouwde kom. Het zijn opportunistische dieren die eten zoeken. Liefst op een makkelijke manier. Mensen klagen dat ze in de buurt komen, maar dat kun je verwachten als je ze bij gaat voeren.”

Voorzitter van de fanclub van jagers, mocht zo’n club bestaan, zal hij niet worden. “Zij spelen voor God en schieten heel selectief alle mannetjes dood. Schiet dan de vrouwtjes dood, zou ik zeggen. Weet je wat het is; de jacht is big business en daar gaat massa’s geld in om.”

Maar als de jacht stopt, zijn er toch veel te veel zwijnen?

“Nee. Er is ruimte voor meer zwijnen en het wildbestand regelt zichzelf. Bij angst en stress maken zwijnen alleen maar meer biggetjes. Dankzij de jacht komen er dus extra dieren bij. Laat ze met rust en hoop op strenge winters en natte voorjaren.”

De Hoge Veluwe, Nieuw-Milligen, maar ook meer in de buurt zoals in Heerde; Harry Voss heeft er aardig wat voetstappen staan. Compleet met een groot spandoek gaat hij de confrontatie met ‘iedereen’ aan. Het provinciehuis in Arnhem en BOA’s in verschillende gemeenten; Harry Voss kent ze en zij kennen Harry Voss. Ook zit hij de koning op de hielen met zijn ‘hofjacht’ op het wild bij Kroondomein Het Loo. “Bij de Faunabescherming zijn we allemaal vrijwilligers. Soms word ik ook opgeroepen als getuigendeskundige. Vertel ook graag het verhaal aan toeristen. Kijk eens naar Nunspeet. Er staat hier een beeld van een wild zwijn en ook in diverse uitingen, waaronder vlaggen, komt dit dier voor. En dan schieten ze ze af. Onvoorstelbaar.” 

Verder zegt hij: “Het is toch niet zo dat mensen op de Veluwe struikelen over de wilde zwijnen? Het is een wettelijk beschermde diersoort, maar er worden ontheffingen gegeven. Half oktober begint het jachtseizoen weer.” Harry Voss denkt er met afgrijzen aan. “Omdat ik kritiek op jagers heb, ben ik op uitnodiging eens met ze meegegaan. Het is een vage wereld waarin naar mijn mening veel te weinig gecontroleerd wordt. Ik kan er niet tegen dat er kogels gebruikt worden om dieren te doden. Het kan anders.”

Waar komt de liefde voor wilde zwijnen vandaan? 

“Ik vind ze prachtig en bestudeer ze. Daarmee bouw ik kennis op en kijk ik letterlijk en figuurlijk waar de gaten in de hekken zitten waar ze doorheen komen. Ik word ook als zwijnenexpert gezien.” Harry Voss werkte in het verleden onder andere voor de Partij voor de Dieren en Wakker Dier. Ook voor de Socialistische Partij (SP) zette hij zijn beste beentje voor. “Daar was ik actiecoördinator en ik organiseerde werkbezoeken.” Nog verder in het verleden was de Apeldoorner werkzaam bij een computerbedrijf. Daar vloog hij de laan uit. “Ze vonden dat ik buiten werktijd te prominent elders actief was. Vergis je niet, ik runde bij dat bedrijf een afdeling van tachtig personen.”Er valt even een stilte, maar dan toch. “Ik heb een grandioos actieleven achter te rug. Helaas voel ik de agressie oplopen en in al die jaren heb ik een aantal schoppen gehad. Zelf sla ik niet en blijf ik normaal gesproken rustig. Ik voer geen actie om complimenten te krijgen, maar om de dieren te helpen. Als ik onrecht zie, begint het te kriebelen en dan ga ik op pad. Ik hoop ooit in het harnas te sterven, want het moet geen zielige vertoning worden.”

Meestal blijft hij vrij kalm. Soms lukt dat niet en daar baalt hij dan zelf nog het meest van, “want ik wil niet bij de wappies horen.” Harry Voss (69) staat regelmatig op de barricaden met als inzet het afschieten van edelherten en wilde zwijnen te voorkomen. Onlangs was hij nog in Nunspeet te ‘bewonderen’. “Je moet de natuur de kans geven om zich te ontwikkelen. Het past zich vanzelf aan als er te weinig voedsel is. Daarvoor hoe je geen dieren te doden.”

 "Iedereen mag mijn mening horen."