De bewuste parkeerplaats in Hulshorst.
De bewuste parkeerplaats in Hulshorst. Wijnand Kooijmans

Aanleg parkeerplaats in strijd met bestemmingsplan

Algemeen

De gemeente Nunspeet wil alsnog zichzelf een vergunning verstrekken voor de aanleg van de tijdelijke parkeerplaats op het landgoed Hulshorst ten behoeve van recreanten die een bezoek brengen aan het landgoed en voor de gasten van het koetshuis.

Wijnand Kooijmans

De aanleg is in strijd met het geldende bestemmingsplan en daarmee eigenlijk illegaal gerealiseerd. De mogelijkheid bestaat echter wel achteraf alsnog een vergunning te verlenen. Hierbij is van belang dat de aanleg van de tijdelijke parkeerplaats niet mag leiden tot een onevenredige afbreuk aan natuurlijke en landschappelijke waarden ter plaatse. 

Er is inmiddels een QuickScan uitgevoerd die uitwijst dat de werkzaamheden geen gevolgen hebben voor beschermde soorten. Wel is het advies gegeven te kijken naar Natura 2000. Dit heeft te maken met de omstandigheid dat de aanleg van de parkeerplaats leidt tot inkrimping van het Natura 2000 gebied. Ook kan met een toets in beeld worden gebracht of er nog meer verstorende effecten zijn op de Natura 2000 doelstellingen. 

Het college van burgemeester en wethouders wil deze toets nu laten uitvoeren. Voor de aanleg zijn ook bomen gekapt.