De gemeente Nunspeet krijgt ruim 20.000 euro voor het project.
De gemeente Nunspeet krijgt ruim 20.000 euro voor het project. Shutterstock

Kansrijke start voor kinderen in gemeente Nunspeet

Algemeen

Voor het project Kansrijk Start krijgt de gemeente Nunspeet een bedrag van 21.711 euro. Dit geld moet in twee jaar worden besteed.

Wijnand Kooijmans

Uitgangspunt van het project is dat ieder kind de best mogelijke start van haar of zijn leven moet kunnen maken met een optimale kans op een goede toekomst. De eerste duizend dagen worden gezien als cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd.

In Nunspeet is al jaren aandacht voor de eerste duizend dagen van kinderen. Onder meer is er een samenwerking tussen het centrum jeugd en gezin en ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Ook wordt vanuit het centrum al enkele jaren ingezet op van kindproof naar gezinsproof. Er zijn vanuit het centrum mogelijkheden voor opvoedingsondersteuning in geval van vragen rondom de relatie en opgroeien en opvoeden. 

Ook is er aandacht voor kinderen met verhoogd risico op achterstanden.
Het doel is om het lokale netwerk nog verder te verstevigen en de verbinden door het vormen van een lokale coalitie op dit thema. Hiervoor wordt in het najaar van dit jaar een werkconferentie gehouden. Hierbij moet gezamenlijk worden bepaald welke vorm van deskundigheidsbevordering gewenst is.