De nodige discussie over de breedte van de weg.
De nodige discussie over de breedte van de weg. Wijnand Kooijmans

Weg te smal voor vrachtverkeer: ‘Leidt tot ongewenste situaties’

Algemeen

Het niet afsluiten van de F.A. Molijnlaan tussen de Laan en de Eperweg zorgde toch nog voor de nodige discussie binnen de commissie Ruimte en Wonen van de gemeente Nunspeet.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding was een voorstel van Marcel van Klompenburg (SGP) die vindt dat het niet om het aantal vrachtwagens op dit stukje weg maar om het feit dat deze weg niet geschikt is voor dit verkeer. De weg is te smal en dat leidt volgens hem tot ongewenste situaties. Onder meer door het ophouden van brandweerwagens door vrachtverkeer.
Hij ziet dan ook het liefst een voorstel van het college verschijnen waarin alle voor- en nadelen van de afsluiting zijn opgenomen.
Ans Pluim (Gemeentebelang) vindt de afsluiting helemaal niet noodzakelijk. Het aandeel vrachtwagens is maar zeer beperkt en ongevallen met vrachtwagens hebben zich in lange tijd niet voorgedaan. Kees Smit (ChristenUnie) was in eerste instantie wel bereid mee te gaan met Van Klompenburg.

Koos Meijer (CDA) noemt het passeren van vrachtwagens best spannend voor de chauffeurs. Volgens hem is er echter meer sprake van grote landbouwvoertuigen die van de weg gebruik maken. Maar voor hen is er echter nauwelijks een andere route tussen Nunspeet-Noord en Elspeet. De weg maant volgens hem tot voorzichtig rijden. Hij is niet voor afsluiting. Ook Jeroen Snaterse (Liberaal Nunspeet) en André Timmerman (PvdA/GroenLinks) voelen niet voor afsluiting.
Wethouder Mark van de Bunte wil het door de SGP gewenste onderzoek liever niet honoreren. Volgens hem heeft de afdeling Infra genoeg andere werkzaamheden die hierdoor zouden worden vertraagd.
Pluim gaf aan dat afsluiting van het deel van de F.A. Molijnlaan alleen maar zorgt voor meer overlast op de Oenenburgweg. Smit vindt dat men zich aan de feiten moet houden en vindt in tweede instantie afsluiting niet noodzakelijk. Van Klompenburg neemt uiteindelijk genoegen met de eerdere toezegging van het college dat na de corona periode opnieuw tellingen worden verricht om te zien of alsnog tot afsluiting moet worden overgegaan. Volgens Timmerman is er maar één oplossing en dat is de bomen kappen langs de weg. Maar dat is iets waar hij faliekant tegen is. Volgens Van de Bunte zijn de bomen karakteristiek voor de weg en zullen deze zeker niet sneuvelen