De boombakken bij het gemeentehuis.
De boombakken bij het gemeentehuis. Wijnand Kooijmans

Fietsers binnenkort op de bon

Algemeen

Nog eventjes en dan is de tijd voor het waarschuwen dat in delen van het centrum van Nunspeet een fietsparkeerverbod geldt voorbij. De waarschuwing komt van de ingehuurde toezichthouders die niet alleen wijzen op het verbod, maar ook op de plek waar de fietsen wel mogen worden geparkeerd.

Wijnand Kooijmans

Inwoners of bezoekers van het centrum hoeven echter niet bang te zijn dat hun fiets wordt weggesleept. Van een regeling daartoe ziet het college af. Dit omdat er te weinig personele capaciteit is en opslagruimte. Maar ook de omslachtige administratie en organisatie schrikt het college af om een wegsleepregeling in te voeren. Het verbod gaat gelden van zondag tot en met woensdag van 11 tot 19 uur en van donderdag tot en met zaterdag van 08 tot 21 uur. De tijdstippen zijn gebaseerd op de drukte die er normaal heerst in het centrum. Dat is in de eerste dagen van de week duidelijk minder dan tegen het weekeinde.
Het Marktplein wordt taboe om de fiets te parkeren, maar ook de aanliggende Marktstraat, de Ds. Martiniuslaan, de Dorpstraat, de stegen achter en parallel aan de Dorpsstraat en de stegen tussen het Whemeterrein en de Dorpsstraat en tussen de parkeerterreinen Driestweg en Dorpstraat. In het laatste geval gaat het om het steegje langs restaurant Beregoed. Andere stegen zijn onder meer het Kerkpad, Torenpad en Dorpspad. De huidige fietsparkeerplekken blijven in stand. Er komt een extra stallingsplaats rondom het gemeentehuis, onder meer voor bezoek aan de warenmarkt op donderdag en de terrassen aan het Marktplein. Parkeren kan op de Brinkersweg voor de grillroom en babyzaak, voor de Wedo aan de Harderwijkerweg, bij de nietjes van de kruising van de Harderwijkerweg met de Dorpsstraat, de nietjes bij het Whemeterrein en de Hervormde dorpskerk, de nietjes bij de kruising van de Bergakkerweg met de Dorpsstraat en de Driestwegkerk.
De boombakken in de nissen bij het gemeentehuis hebben een nieuwe plek gekregen bij het Veluwemeer/surfstrand. De bakken waren eigenlijk nooit bedoeld bij het gemeentehuis te plaatsen en waren daar ook geen blikvanger. Gedacht wordt nog aan de uitbreiding met zes fietsparkeerplekken. Het gaat om twee aan de Brinkersweg, twee aan de Harderwijkerweg en twee aan de Spoorlaan. Bij het inrichten van plekken wordt zo veel mogelijk vermijden dat parkeerplekken voor auto’s verloren gaan. Ondernemersvereniging Nunspeet heeft daar ook bezwaar tegen waar het fietsparkeerverbod door hen wel wordt gesteund. De maatregel is bedoeld om de veiligheid van de gebruikers van de betreffende wegen te verbeteren doordat er hier minder gefietst gaat worden. Maar ook een effectief gebruik van de ruimte en een overzichtelijk centrum. Het meenemen van de fiets aan de hand wordt niet verboden.
Scootmobielen, driewielers en voertuigen die duidelijk voor gehandicapten zijn bedoeld vallen niet onder het verbod. De gemeente gaat uit van de goedwillendheid van inwoners en bezoekers zich aan het fietsparkeerverbod te houden. Daarmee is door een tijdelijk verbod de afgelopen tijd al ervaring opgedaan en dat is als positief ervaren door het college. Mensen houden zich al steeds meer aan de regels.

.