In het museum is momenteel werk te bewonderen van Jaap Hiddink.
In het museum is momenteel werk te bewonderen van Jaap Hiddink. Jennita van den Berg

Werk bewonderen van BN’er Jaap Hiddink in Noord-Veluws Museum

Algemeen

Wie nog nooit een bezoekje aan het Noord-Veluws Museum heeft gebracht, moet dat nu zeker doen. Het museum dat sinds 1 november 2014 in Nunspeet gevestigd is, heeft al een groot aantal bezoekers uit deze gemeente, maar ook van daarbuiten mogen verwelkomen.

Jennita van den Berg

Directeur Erik Stotijn vertelt vol trots over ‘zijn’ museum. “We hebben een steeds grotere naamsbekendheid, waardoor we het hele jaar veel bezoekers krijgen.” Stotijn mag het museum leiden, maar heeft daarnaast een aantal vaste krachten in dienst. Grotendeels wordt het museum echter gerund door een groot aantal vrijwilligers. Mensen die met hart en ziel hun steentje bijdragen om in dit unieke museum voor het publiek een prachtige beleving te creëren. Jammer was het, zeker ook voor de vrijwilligers, dat het museum vanwege corona een half jaar gesloten was. Des te meer was het een grote vreugde dat het museum vanaf begin juni weer ‘gewoon’ haar deuren kon openen.
Wat bijzonder maakt aan het museum is de collectie, die afgestemd wordt op de behoefte van haar bezoekers. Een speciale tentoonstelling wordt momenteel gepresenteerd over Jaap Hiddink, met de toepasselijke titel ‘Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet’, die tot en met 28 november in het museum te zien is. Een schilder bij velen bekend, die met zijn prachtige penseelstreken een vaak Nunspeets tafereel in je woonkamer schildert. Naast Nunspeets landschappen heeft hij ook stillevens, portretten en ook andere dorpen en steden aangedaan die op het doek zijn verschenen. “Jaap Hiddink is een BN’er, een bekende Nunspeter”, zegt Stotijn. “Hij is een aantal jaren wethouder geweest, wat hem bekend maakte in de Nunspeetse samenleving, maar ook als schilder heeft hij veel bekendheid onder de lokale bevolking verworven. Veel Nunspeters hebben een kunstwerk van hem thuis hangen.” Dat was voor het museum reden om deze in bruikleen te vragen voor de huidige overzichtstentoonstelling.
Naast de Hiddink tentoonstelling, is tot 25 oktober de expositie ‘Bravo! Gecertificeerden Vrije Academie Nunspeet 2021’ te zien, met werk van een nieuwe generatie kunstenaars van nu, die Nunspeet als kunstenaarsdorp levend houden.
Voor een maand zal het afstudeerwerk van de gecertificeerden, afgestudeerd aan de Vrije Academie Nunspeet, in het Noord Veluws Museum geëxposeerd worden. Zij zijn in juni geslaagd, maar de uitreiking van het certificaat en de expositie vinden dit najaar plaats. Studenten kunnen voor het certificaat opgaan na een opleiding van gemiddeld vijf jaar, het voorbereidend jaar, Niveau A, 2 tot 3 jaar met nadruk op technische vaardigheden en Niveau B, 2 tot 3 jaar met nadruk op artistieke ontwikkeling.