Afbeelding
Shutterstock

Aanrijtijden ambulance in kernen gemeente Nunspeet geheim

Algemeen

De regionale ambulancedienst (RAV) Noord-Oost Gelderland wil de prestatiecijfers voor de kernen binnen de gemeente Nunspeet niet openbaar maken.

Wijnand Kooijmans

Uit de vertrouwelijke cijfers is het de gemeente Nunspeet tijdens een gesprek duidelijk geworden dat de wettelijke aanrijtijden voor de kernen Elspeet en Vierhouten nog altijd niet op het vereiste niveau zijn. De cijfers voor de kernen Nunspeet en Hulshorst zijn voldoende. Na een spoedmelding moet de ambulance binnen vijftien minuten op de plaats van bestemming zijn. Dat moet in minimaal 95 procent van de meldingen worden gehaald. Door de burgemeester van Nunspeet is de ambulancedienst gevraagd de cijfers openbaar te maken. De RAV is hiertoe niet bereid. Men vindt dat verantwoording moet worden afgelegd aan de zorgverzekeraars, in het geval van Nunspeet het Witte Kruis en dat alleen de cijfers voor het gehele gebied van de RAV openbaar worden gemaakt. 

Aangegeven wordt dat de cijfers specifiek voor één plaats te veel vertekenen en worden berekend over kleine aantallen. Daarbij komt, zo stelt men, dat bij het geven van alleen cijfers de context niet wordt genoemd. Door de gemeente wordt de ambulancedienst al enkele jaren gefaciliteerd door bij te dragen aan een ambulance locatie aan de Elspeterweg. Door de RAV wordt benadrukt dat deze locatie vaak worden gebruikt en zeker een positieve invloed heeft op het prestatiecijfer van de ambulancedienst.

Het college vindt dat door de cijfers per kern te specifiek te delen het voor het college en de raad moeilijk is te beoordelen of de financiële bijdrage aan de ambulancepost aan de verwachtingen voldoet. Tijdens een nieuw overleg in september wordt opnieuw aangedrongen op het openbaar maken van de cijfers per kern. Nunspeet heeft al jaren geen eigen ambulancepost meer. Indien mogelijk wordt er een ambulance vanuit Harderwijk of Elburg gestationeerd bij de post aan de Elspeterweg, zodat de aanrijtijden beter zijn te halen. Het gaat om een zogenoemd voorwaarde scheppende ambulance.

!
Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug, 08:11