Wim Spijkerboer, Danny Jansen en Cees Noorderijk.
Wim Spijkerboer, Danny Jansen en Cees Noorderijk. Eric Kroes

Wielerronde Elspeet blijft spektakel

Algemeen

De Wielerronde van Elspeet vindt dit jaar plaats op woensdag 10 augustus en de inschrijvingen stromen al binnen. Namens de wielervereniging De IJsselstreek organiseert Wim Spijkerboer dit evenement en voor de vergunningen is Klaas Kirchhoff verantwoordelijk. De wedstrijd begint om 19.00 uur met start en finish op de Apeldoornseweg in Elspeet.

Eric Kroes

De renners maken rondjes door het dorp en over de Brink. Daarnaast ook een stuk buiten de bebouwde kom, dit maakt het rondje van 2.5 km vol. Wim Spijkerboer: “Normaal gesproken hebben we ook een programma voor de jeugd, maar we kunnen als organisatie niet in de late middag al de dorpskern afzetten. Maar volgend jaar gaan we dit zeker weer op poten zetten.” Om alle plaatselijke rondjes in de regio aantrekkelijk te houden, heeft WV De IJsselstreek een Veluweklassement 2022 opgesteld waaraan zeven verschillende rondes meetellen voor het eindklassement. Zo is ook het rondje Elspeet weldegelijk aantrekkelijk voor de klassementsrenners. Daarnaast is Elspeet geen ‘rondje om de kerk’ criterium, maar vooral een parcours waar ontsnappen aantrekkelijk is voor de mannen met veel uithoudingsvermogen. 

In Elspeet mogen maar 120 renners starten om de veiligheid te waarborgen. Echter hebben zich bij de voorinschrijving al 130 renners aangemeld. Volgens Spijkerboer is dat vaak zo het geval. Vroeg aanmelden is een garantie voor een startbewijs maar in de praktijk valt er een bepaald percentage weg door andere wedstrijden, blessures en andere prioriteiten. Ook als er regen wordt voorspeld, is dat vaak een reden waardoor het deelnemersveld aanzienlijk kleiner wordt.

Spijkerboer was zelf ooit een voormalig amateurwielrenner en begon dertig edities geleden met het organiseren van de ronde van Elspeet.
Zo werd Wim Spijkerboer in Elspeet één keer tweede en één keer derde in zijn eigen woonplaats: “Dat was erg mooi, om in je eigen woonplaats op het podium te staan. Alleen het hoogste treetje van het podium is mij in Elspeet niet gelukt.”
De organisatie wil graag een avondvullend programma bieden. Zo wordt nadien afgesloten met een spektakelstuk, genaamd: Afvalrace! Dit vindt plaats op een mini-parcours met een lengte van bijna 600 meter, met maar vier bochten. Hiervoor heeft de organisatie een select groepje van twaalf wielrenners uitgenodigd.
Het spektakelstuk wordt meestal half in het donker gereden en dan lijkt het of de renners (met verlichting) nog harder door het dorp komen razen. De toegang is gratis en let vooral op de aanwijzingen van de verkeersregelaars. Daarnaast is het erg belangrijk dat mensen die komen kijken vooral goed op hun kinderen letten, want een ongeluk met publiek is zomaar gebeurd. Ook de aanwezigheid van huisdieren heeft al diverse ongelukken veroorzaakt.

Dit evenement wordt gesponsord en daarbij is restaurant Op de Brink de hoofdlocatie voor de organisatie. Daarnaast is hoofdsponsor Axxent Groep die deze ronde als hoofdsponsor ondersteunt. Verder wordt deze ronde van harte ondersteund door de Ondernemers Vereniging Elspeet.

!
Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug, 08:11