Daar waar de tijdelijke woningen moeten komen, staan twee caravans.
Daar waar de tijdelijke woningen moeten komen, staan twee caravans. Wijnand Kooijmans

Onderdak vluchtelingen in Hulshorst

Algemeen

Met het plaatsen van vijftien tijdelijke chalets op het middengedeelte van camping Landrust aan de Harderwijkerweg in Hulshorst wil de gemeente tijdelijk extra huisvesting beschikbaar stellen aan vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat voornamelijk om kinderen en vrouwen die nu bij particulieren zijn ondergebracht.

\Wijnand Kooijmans

In totaliteit kunnen in de chalets maximaal 75 personen worden opgevangen. Gekozen wordt voor verplaatsbare chalets om rekening te kunnen houden met andere ontwikkelingen. Het gaat dan onder meer om het onderzoek naar een multifunctioneel sportpark. Voor voetbalvereniging Nunspeet is de aanleg van een extra veld nog in onderzoek, ijsclub Hulshorst wil hier graag een skeelerbaan realiseren de tevens als ijsbaan dienst kan doen. De huidige baan achter molen De Maagd houdt moeilijk water vast.

In totaliteit zijn 138 personen tijdelijk ondergebracht bij particulieren. Dit naast de opvang van rond de veertig kinderen in de voormalige kantoorruimte van de GPS. Indien daartoe aanleiding is in verband met verdere ontwikkeling van Landrust wordt de tijdelijke situatie opnieuw tegen het licht gehouden. De tijdelijke huisvesting geldt voorlopig voor een periode van vijf jaar.

De gemeenteraad van Nunspeet behandelt donderdag 30 juni het voorstel en beslist dan ook over het noodzakelijke krediet. Wanneer de gemeenteraad groen licht geeft wordt de procedure gestart voor de benodigde vergunning.

Wethouder Jaap Groothuis: “De kortdurende opvang van Oekraïense vluchtelingen bij particulieren loopt goed via Nunspeet Biedt Onderdak. Om de druk bij de particuliere opvang te verminderen, nemen wij als college van burgemeester en wethouders de verantwoordelijkheid voor een oplossing die voorkomt dat vluchtelingen vaak moeten verhuizen.”
Volgens de wethouder zijn diverse mogelijkheden onderzocht, maar zijn er buiten Landrust geen alternatieven voor handen om de noodzakelijke opvang te realiseren. Het vakantiepark is in een eerder stadium al aangekocht door de gemeente. Groothuis: “Parallel aan de tijdelijke oplossing voor vluchtelingen blijft het college ook zoeken naar korte termijn woonoplossingen voor onze eigen inwoners.”

Indien de gemeenteraad akkoord gaat, wil het college nog voor de vakantie een informatieavond beleggen voor de inwoners van Hulshorst.

Afbeelding
Bodycam voor Nunspeetse boa’s 7 aug, 08:10
Afbeelding
Wielerronde Elspeet blijft spektakel 6 aug, 12:08
Afbeelding
Jubileumeditie Nacht van Nunspeet 2 aug, 08:00
Afbeelding
Lokale kranten bundelen krachten 1 aug, 18:07
Afbeelding
Groot succes voor de Nunspeetse rijvereniging en ponyclub Klein maar Dapper 1 aug, 17:19
Afbeelding
Mythologische medusa in bossen bij Nunspeet 1 aug, 16:38
Afbeelding
Matteo Myderwyk geeft pianoconcert in Veluvine 1 aug, 16:35