Bastiaan en zijn bier.
Bastiaan en zijn bier. Eigen foto

Hobbybrouwerij Bastiaan is geen klein bier

Algemeen

De Nunspeter bierliefhebber kan zijn hart ophalen bij Brouwerij Bastiaan. Hobbybrouwer Erik Bastiaan (28) heeft ondertussen een handvol biertjes uit zijn ketel weten te persen, waarvan ‘de Dauwtrapper’ zijn persoonlijke favoriet is. “Het is een witbier, met vier verschillende soorten hop. Hierdoor krijgt het bier een enorm fruitig karakter.”

Nick Hoekman

Voor Bastiaan, die in het dagelijks leven actief is in de gehandicaptenzorg, startte zijn brouw-avontuur bijna een jaar geleden. “Het is eigenlijk begonnen met een collega, die had een keer zo’n brouwpakket gekregen. En toen dacht ik: ‘dat is misschien wel leuk om voor mijn verjaardag te vragen.’” Voor de Nunspeter was het vervolgens dan ook geen verrassing dat hij van vrienden en familie ook daadwerkelijk een aantal brouwpakketten bestaande uit hop, mout en gist kreeg.
“Ik ben daar toen mee begonnen en dacht: ‘dit bevalt best goed en het is leuk om te doen’, vervolgens ben ik er steeds meer van op gaan zoeken.” Zijn eerst gebrouwen biertje liet de 28-jarige smaken naar meer. Letterlijk. “Als mijn eerste biertje mislukt was, dan was misschien de motivatie ook wel wat minder geweest. Maar hij smaakte prima, alleen wat weinig koolzuur. De reacties van mijn omgeving waren ook goed, de mensen vonden het een lekker biertje. Toen ben ik er verder mee gegaan.”

De aanschaf van een eigen keteltje van dertig liter kan voor Bastiaan dan ook niet uitblijven en het brouwerijtje wordt verplaatst van de keuken, naar de schuur. Vanaf daar neemt de medewerker gehandicaptenzorg ons mee in het brouwproces. “Je hebt vier basisingrediënten voor bier: water, mout, hop en gist. En door die dingen te combineren in verschillende hoeveelheden kun je eigenlijk heel veel soorten bier maken.
Het begint met het opwarmen van water, daar doe je dan geschrote mout bij. Daar zitten de suikers in en door dat te wellen in water op een bepaalde temperatuur, komen die suikers los en komen in het water terecht. Het graan (mout, red) haal je dan weer uit het water, zodat je alleen nog maar vloeistof overhoudt.
Dat ga je koken, en tijdens het koken gooi je het hop er bij. En naar gelang wanneer je dat erbij doet, kun je de bitterheid van je bier een beetje sturen. Als dat gedaan is en het heeft gekookt, dan is het steriel.
Daarna moet je het zo schoon mogelijk behandelen. Ik maak alles daarna schoon wat in contact zou kunnen komen met de vloeistof, ‘wort’ noemen ze dat. Vervolgens koel je het zo snel mogelijk af naar ongeveer twintig graden, op dat moment gooi je het gist er bij. Dit eet de suikers op die in het wort zitten en zo maak je er alcohol en koolzuur van. Dat doe je in een vergistingsvat met een waterslot erop, want het koolzuur moet in eerste instantie nog kunnen ontsnappen. Anders krijg je een soort bommetje. En dat moet ongeveer een week of twee staan, dan is de gist klaar met het opeten van de suikers en zit er alcohol in je jongbier.”

Wie denkt dat je met een hobby als bierbrouwen voortdurend staat te roeren in ketels met bier-in-spé, komt volgens Bastiaan bedrogen uit. Volgens de Nunspeter is het brouwen an sich maar een klein onderdeel van het totale proces. “Bierbrouwen is echt 80% schoonmaken en 20% brouwen. Zodra er een bacterie in kan komen, kan je hele hoeveelheid bier mislukken.”
De hobbybrouwer vervolgt zijn verhaal vanaf het moment dat hij de, eerst grondig schoongemaakte flesjes (steriel) vult met gerstenat. “Zodra het in het flesje zit, doe ik er nog wat suiker bij. Vervolgens komt het kroonkurkje er op, dan gaat het gist die nog een beetje in het bier zweeft het laatste beetje suiker verwerken tot koolzuur. En doordat er een dopje op zit, kan dat dan niet ontsnappen en zo krijg je dan het koolzuur in je bier. Althans, dat is de manier zoals ik het doe.”

De bieren van Bastiaan dragen illustere namen als ‘Dauwtrapper’, ‘De Genadeklap’ en ‘Onze Manus.’ De titel ‘Blonde Vrijster’ springt het meest in het oog. Een biertje met een verhaal, zo weet de geestelijk vader van dit brouwsel te vertellen. “De blonde vrijster is ontstaan vanuit mijn familiegeschiedenis. Mijn achternaam is Bastiaan en via de stamboom uit een familieboek wat ik heb gekregen als erfstuk, bleek dat ik afstam van een tak Bastiaan die ontstaan is uit een ongehuwde vrouw die een kind heeft gekregen. En zo’n vrouw noem je dan een ‘oude vrijster’. En ik weet niet eens of ze echt blond was hoor. Maar omdat het een blond biertje is, hebben we er ‘Blonde Vrijster van gemaakt.”

Benieuwd naar de ‘Blonde Vrijster’ en de andere bieren van Brouwerij Bastiaan? Check @brouwerijbastiaan op Instagram, of via untappd.com/BrouwerijBastiaan

 Een greep uit het assortiment.
 Brouwer in actie.
Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11