Vlnr: Sander Klugt (op de rug), voorzitter Dick van Hemmen, organisator Peter Groeneveld en burgemeester Breunis van de Weerd en echtgenote.
Vlnr: Sander Klugt (op de rug), voorzitter Dick van Hemmen, organisator Peter Groeneveld en burgemeester Breunis van de Weerd en echtgenote. Wijnand Kooijmans

Van de Weerd verricht laatste handeling als burgemeester tijdens Eibertjesdag

Algemeen

Nadat de brievenbus bij zijn woning in Nunspeet werd opgeblazen, is cameratoezicht ingesteld. Dat werd bekend tijdens het afscheid van burgemeester Breunis van de Weerd tijdens een bijzondere raadsvergadering. In de avonduren kwamen talrijke inwoners afscheid nemen tijdens de receptie in Veluvine.

Wijnand Kooijmans

De laatste handeling van Van de Weerd als burgemeester was vrijdag tijdens Eibertjesdag waarvan hij, gestoken in het zondagse nette pak van vroeger, de opening mocht verrichten. De bijzondere raadsvergadering werd voorgezeten door Gerrit Polinder die hiermee als zodanig zijn debuut maakte. Gelders commissaris van de koning John Berends ging in op de vele rollen waarvoor de scheidend burgemeester zich heeft ingezet als het gaat om de publieke zaak na zijn afsturen aan de Hogeschool Larenstein. Als eerste werd hij heemraad van het toenmalige waterschap Vallei & Eem. Later gevolgd door onder meer het wethouderschap in de gemeente Ede, raadslid in die plaats en lid van Provinciale Staten van Gelderland. Tot in 2016 zijn benoeming volgde als burgemeester van Nunspeet. “Je mag er trots op zijn in Nunspeet sturing te hebben gegeven aan jouw gemeente.” Vijftig jaar geleden zelfstandig geworden door de splitsing met de gemeente Ermelo. De laatste keer dat hiervan sprake is geweest.

Berends wees op de complexe situaties waarmee Breunis van de Weerd geconfronteerd is geworden en tijdens zijn periode als burgemeester. En zich daarvoor ook met hart en ziel heeft ingezet in een periode dat Nunspeet donkerrood kleurde op de corona-kaart en later de opvang van vluchtelingen. Steeds uitgaande van de eigen principes en het morele kompas.
Met Van de Weerd is Berends het eens dat moet worden gekeken naar de strafrechtketen en de rol daarin van de burgemeester die toeneemt en een burgemeester tot crimefighter maakt. Namens de burgemeesterskring werd Van de Weerd geprezen door collega Gerard Renkema van Nijkerk. Een gemeente waardoor Breunis ooit een groenplan opstelde. Renkema prees Breunis van de Weerd als een man die dicht bij de mensen stond, loyaal en met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wethouder Leen van der Maas omschreef de afscheid nemende burgemeester als een man zonder poespas die ging voor de inhoud. Met een duidelijke eigen mening. Ook hij wees op moeilijke periodes, onder meer tijdens de Stella brand, de corona crisis en de opvang van vluchtelingen.

In zijn slotwoord gaf Van de Weerd aan teleurgesteld te zijn in de democratie, onder meer omdat er te weinig samen wordt gepraat. In dit opzicht hekelde hij minister Kaag die al voor de verkiezingen partijen uitsloot. “Dat je niet met hen wil worden geassocieerd snap ik, maar dat je niet met anderen wilt praten baart bij zorgen.”

Hij gaf aan steeds vanuit een christelijke levensstijl zijn werk inhoud heeft proberen te geven. “Dat wordt geaccepteerd, maar helaas niet gerespecteerd.” Het feit dat hij door zijn levensovertuiging niet de verbinder kan zijn die hij als burgervader wil zijn, heeft hem doen besluiten te stoppen.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11