Naast de Oosteinderweg blijft ook de Sportlaan afgesloten.
Naast de Oosteinderweg blijft ook de Sportlaan afgesloten. Wijnand Kooijmans

Oosteinderweg blijft voorlopig dicht

Algemeen

De Oosteinderweg blijft nog zeker twee jaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Maar een groot deel van de commissie Ruimte vindt wel dat er eerder duidelijkheid moet worden geboden, indien de plannen voor het Integraal Kind Centrum (IKC} dat hier is gedacht bekend is, of dat duidelijk wordt dat dit IKC niet op de betreffende locatie aan de Oosteinderweg komt.

Wijnand Kooijmans

Uit een onderzoek blijkt dat het weer open stellen van de weg mogelijk is. Maar het college van burgemeester en wethouders vindt dit niet wenselijk gezien de plannen voor het IKC. Voor het openstellen van de weg zouden nog wel de nodige onderzoeken moeten plaatsvinden, maar daarvoor is een bedrag van 40.000 euro nodig. Althans dat geeft het college aan, maar volgens Marcel van Klompenburg probeert het college hiermee de commissie af te schrikken, omdat het in werkelijkheid gaat om 37.400 euro en dat bedrag ligt dichter bij de 35.000 euro.

Alleen als het aan het CDA ligt gaat de weg direct open. Volgens Karel van Bronswijk is dat mogelijk indien de weg onaantrekkelijk wordt gemaakt voor verkeer en een verbod wordt ingesteld voor vrachtwagens. Door het college is aangegeven dat over het afgesloten houden verwachtingen zijn gewekt bij aanwonenden van de weg. Volgens wethouder Mark van de Bunte gaat het dan niet om toezeggingen die op papier zijn vastgelegd, maar zijn gedaan tijdens gesprekken.

Door Pieter Jan van Rossen (Gemeentebelang) wordt aangegeven dat er ook verwachtingen zijn gewekt bij omwonenden dat de weg weer open zou gaan. Bij zijn partij, maar ook bij het CDA, leeft kritiek op de wijze waarop het proces tot nu toe is verlopen. De Oosteinderweg is in 2017 afgesloten, omdat dit voorwaarde was voor de aanleg van de oostelijke rondweg.

Daarbij is de toezegging gedaan dat na een jaar een evaluatie zou plaatsvinden. Met allerlei argumenten is dat steeds uitgesteld en een besluit vooruit geschoven. Van Rossen had het liefst gezien dat de komst van het IKC was meegenomen in de verkenning naar de mogelijkheden de weg weer open te stellen. Dit op verzoek van de raad. Volgens hem zijn de gegevens bekend welke aantal auto´s gebruik gaan maken van de weg indien hier een IKC wordt gerealiseerd. Nu is een keerlus ingetekend. Nu kan de raad eigenlijk weinig anders meegaan met het voorstel van het college de weg afgesloten te houden en dat vindt hij weinig bevredigend.

Wethouder Van de Bunte erkent dat de gang van zaken zeker de schoonheidsprijs niet verdient. Inmiddels zijn de verkeersdeskundigen wel betrokken bij de plannen voor het opstellen van het bestemmingsplan voor de komst van het IKC. De vrees bestaat dat de weg gebruikt gaat worden voor sluipverkeer, ook wanneer straks het nieuwe sportcomplex op De Wiltsangh in gebruik wordt genomen.

Door de wethouder werd tevens aangegeven dat de huidige afsluiting van de Sportlaan in verband met de bouw van het sportcomplex niet meer wordt opgeheven. Streven is hiervan een fiets/voetpad te maken. Hij hoopt dat in het tweede kwartaal van 2024 de bouw van het IKC kan worden afgerond en dan opnieuw naar de Oosteinderweg kan worden gekeken.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11