De nieuwbouw Aldi vordert.
De nieuwbouw Aldi vordert. Wijnand Kooijmans

College kiest tegen zin ambtenaren voor kwadrantwoningen

Algemeen

Een perceel grond aan de Beltmolen, de entreelaan naar de eerste fase van Molenbeek, gaat ingevuld worden door de bouw van een kwadraatwoning. Het college van burgemeester en wethouders wijkt daarmee af van het ambtelijk advies hier een twee-onder-éen-kap-woning te bouwen.

Wijnand Kooijmans

De kavel grens aan één zijde aan de parkeerplaatsen van de in aanbouw supermarkt van de Aldi en het daaraan gekoppelde appartementencomplex. Aan de andere zijde sluit het perceel aan bij de bestaande rijwoningen aan de Beltmolen. Aan de achterzijde grens de kavel aan de twee half-vrijstaande woningen aan de Grote Bunteweg en aan een vrijstaande woning aan de Beltmolen.

De entree van de woonwijk is vormgegeven als een laan die aan de oostzijde wordt begeleid door het Wezenlandpark. Om vanaf de rotonde aan de Elburgerweg meteen te laten zien dat het een entree van een woonwijk betreft is de supermarkt gecombineerd met woningen. Na de supermarkt moet men zo snel mogelijk in de woonwijk zijn.

Als voordeel van de kwadrantwoning zien gezien dat het gaat om meer betaalbare woningbouw. Dat is ook het doorslaggevende argument voor het college hiervoor te kiezen boven de optie van een twee-onder-één-kap-woning. Als het gaat om geschakelde beneden/bovenwoningen wordt veel onrust voorzien bij de bewoners van de omliggende kavels. Er is niet eerder gesproken over dit type woningen en zeker niet over een parkeerplaats. Als nadeel wordt ook gezien dat de privacy van de omwonenden wordt aangetast.

Door het ambtelijk apparaat was aangegeven dat deze nadelen ook gelden voor de kwadraatwoning. Als extra nadeel daarvan wordt gezien dat één woning een slechte zoon-oriëntatie heeft en daardoor ongunstig is wat betreft lichtinval. Daarbij hebben twee woningen aan de achterzijde uitzicht op de parkeerplaats.

Het beleidsuitgangspunt van meer betaalbare woningbouw te laten prevaleren geeft echter toch de doorslag voor het college.

Het terrein waarop wordt gebouwd
Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11