De blokkade in de Oosteinderweg is veel bewoners een doorn in het oog.
De blokkade in de Oosteinderweg is veel bewoners een doorn in het oog. Wijnand Kooijmans

Afsluiting Oosteinderweg wordt niet opgeheven

Algemeen

De afsluiting van de Oosteinderweg in Nunspeet wordt niet opgeheven. Dat is in besloten door het college van burgemeester en wethouders. De verwachting is dat het voorstel in mei door de betreffende raadscommissie kan worden besproken. Wethouder Mark van de Bunte heeft daarbij de vrijheid gekregen het definitieve voorstel aan de raad nog aan te passen.

Wijnand Kooijmans

Door de commissie ruimte en wonen van de gemeente Nunspeet is gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is de afsluiting op te heffen. Het college geeft aan dat een opheffing van de afsluiting zich niet verdraagt met een bij een aantal omwonenden opgewekt vertrouwen en met de gewijzigde verkeersituatie die ontstaat door de komst van een Integraal Kind Centrum aan de Oosteinderweg. Door het houden van een draagvlakonderzoek zouden verkeerde verwachtingen kunnen worden gewekt.

Onderzoek door het bureau Tauw leert dat de openstelling mogelijk is, mits de omgevingsvergunning wordt gewijzigd en de noodzakelijke onderzoeken worden verricht. De discussie speelt al sinds de openstelling van de Oostelijke Rondweg in 2017. Door de provincie Gelderland werd de afsluiting van de Oosteinderweg als één van de voorwaarden gesteld voor de aanleg van de rondweg.

Daarbij werd aangegeven dat na een jaar een evaluatie zou plaatsvinden of de weg al dan niet weer heropend kan worden. Een wens die leeft bij inwoners van de wijk De Brake die nu moeten omrijden om de rondweg te bereiken. Volgens hen kost dit meer brandstof maar wordt hierdoor ook meer CO2 uitgestoten dan noodzakelijk. De evaluatie bleef lange tijd uit. Onder meer omdat de gemeente aangaf eerst de resultaten van de herinrichting van de Oenenburgweg af te willen wachten. Die is inmiddels ook al enige tijd geleden afgerond. Alleen de aanpassing van de rotonde van de Oenenburgweg met de Elburgerweg en de toegang naar de wijk Molenbeek laat nog op zich wachten. Deze wordt pas afgerond zodra de woningbouw is voltooid in deze wijk.

Op dit moment speelt de discussie over de komst van het Integraal Kind Centrum Oost. De gemeente heeft hiertoe besloten. Omwonenden hebben echter aangegeven hier moeite mee te hebben, omdat onder meer groen verloren gaat. Ook vrezen de omwonenden voor extra verkeer in de wijk en maakt men zich zorgen over de scheiding van snel en langzaam verkeer. Door het nemen van maatregelen wil de gemeente aan de bezwaren tegemoet komen. Het is nu aan de commissie Ruimte knopen door te hakken. En daarmee een antwoord te geven op de vragen die leven bij voor- en tegenstanders als het gaat om het opheffen van de afsluiting.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11