Afbeelding
eigen foto

‘Help vluchtelingen met logeeropvang’

Algemeen

De ChristenUnie Nunspeet heeft al voor het uitbreken van de oorlog aan het college gevraagd de opvang van vluchtelingen via logeeropvang mogelijk te maken. Raadslid Jennifer Elskamp: “Al voordat de nieuwkomer een eigen huis betrekt, en dat kan door wachtlijsten best lang duren, vindt de kennismaking met de nieuwe woonplaats en de nieuwe plaatsgenoten plaats door drie maanden logeren bij een gastgezin van Takecarebnb. Dat logeren heeft grote positieve effecten: de taallessen kunnen dagelijks in de praktijk worden gebracht en er wordt een sociaal en economisch netwerk opgebouwd. Dat heeft grote voordelen voor de geestelijke gezondheid en de kansen op een baan.”

Per 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering ingegaan, waardoor gemeenten (meer) verantwoordelijk zijn geworden voor de inburgering van nieuwe Nederlanders, inclusief wonen, taal en gezondheid.

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) kent een logeerregeling, waarbij statushouders voor drie maanden kunnen logeren bij gastgezinnen. De VNG vraagt nadrukkelijk aandacht voor deze logeerregeling. Takecarebnb geeft in nauwe samenwerking met het COA invulling aan de logeerregeling. Takecarebnb brengt statushouders in contact met gastgezinnen die hun huis drie maanden openstellen voor een vluchteling. De Staatssecretaris van Asiel en Migratie schreef onlangs aan de Kamer dat de Logeerregeling ‘bijdraagt aan een snellere start voor statushouders met het opbouwen van een leven in Nederland’ en dat ‘logeren via een door Takecarebnb zorgvuldig geselecteerd gastgezin specifieke elementen heeft die gunstig zijn voor participatie’.

De ChristenUnie heeft op 23 februari vragen gesteld aan het college. Die vragen zijn nog actueler geworden sinds het uitbreken van de oorlog op 24 februari.

Jennifer Elskamp: “We hopen dat het college onze vragen snel en positief beantwoordt. We zien prachtige initiatieven ontstaan in de samenleving om iets te betekenen in het opvangen van vluchtelingen. Bij Takecarebnb is veel expertise aanwezig om gemeenten, gastgezinnen en vluchtelingen zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11