Volop politieke discussies in Elspeet.
Volop politieke discussies in Elspeet. Wijnand Kooijmans

Diverse kwesties aan de orde tijdens SGP verkiezingsavond

Algemeen

Indien niet verplicht, is het verstandig niet mee te werken aan de totstandkoming van een Integraal Kind Centrum (IKC). Dat advies gaf het Tweede Kamerlid Roelof Bisschop tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de SGP in het Kulturhus in Elspeet.

Wijnand Kooijmans

De zaak werd aangekaart door kandidaat Reinier de Bruin die vreest dat door de komst van de IKC’s het reformatorisch onderwijs op achterstand wordt gezet. Bisschop vindt dat bij pa en ma de eerste verantwoordelijkheid ligt als het gaat om de opvoeding van kinderen. En daarmee niet de dupe mogen worden van opvoeding door derden.

Het was één van de kwesties die aan de orde kwam. Tijdens de bijeenkomst werd kort stil gestaan bij de inval van Rusland in de Oekraïne. Onder meer tijdens de opening door dominee M. van Kooten zonder beide landen te noemen. Hij gaf aan dat land niet mag worden veroverd door geweld of bloedvergieten, maar beheert dient te worden als rentmeester, zoals bepaald door de Schepper.

Eén van de stellingen is dat er over twintig jaar geen agrariër meer in Elspeet is te vinden door het stikstofbeleid. Bisschop geeft aan dat er nog veel onduidelijkheid is over stikstof en de oorzaak is te vinden bij meerdere bronnen. Het gaat daarom te ver de landbouw als grootste veroorzaker aan te wijzen. Te gemakkelijk wordt gedacht dat voedsel toch gewoon in de supermarkt is te verkrijgen, zonder te beseffen dat voor de productie hiervan de landbouw noodzakelijk is. Bisschop erkent wel dat er iets moet gebeuren in de landbouw maar wel vanuit het besef dat verplaatsing van de landbouw naar andere landen grote consequenties heeft. Bisschop ziet mogelijkheden voor gemeenten te bezuinigen als het gaat om de kosten van jeugdzorg. Er worden in die sector naar zijn mening te veel kosten gemaakt die niet direct ten goede komen aan de cliënten. Hij pleit voor hulp binnen familieverbanden boven het uit huis plaatsen van jongeren. Indien echt noodzakelijk wil hij zich sterk maken voor extra geld vanuit het Rijk. De gemeente Nunspeet legt op dit moment jaarlijks een miljoen euro toe op de jeugdzorg.

Als het gaat om het oplossen van de woningnood wordt door Lambert van de Weerd, zittend raadslid voor de SGP, een oplossing gezien in een regeling dat een verkoper de woning eerst drie maanden moet aanbieden aan een eigen inwoner. Pas daarna mag het worden verkocht aan een ‘buitenlander.’ Landelijk werkt de SGP aan een woonvisie waarbij de regie bij de gemeenten wordt gelegd. De SGP kiest, zo zegt kandidaat Marcel van Klompenburg, voor het leggen van zonnepanelen op daken. De komende dertig jaar is de realisering van windmolens niet mogelijk terwijl daarnaast de wespendief hier een stokje voor steekt. De aanleg van zonnevelden op landbouwgrond wordt onwenselijk gevonden.

Volgens lijsttrekker Harm Jan Polinder is Nunspeet over vijftig jaar nog een zelfstandige gemeente. Maar daarvoor moet men over de eigen schaduw heenstappen en bijvoorbeeld de helpende hand bieden aan de buurgemeenten Elburg en Oldebroek. Die zijn kleiner en hebben daardoor op meerdere terreinen extra hulp nodig van Nunspeet. Ook moet Nunspeet goed op de centen letten. Hij wijst op plannen van andere partijen die miljoenen aan investeringen kosten. Dat kan alleen door een forse verhoging van de onroerendzaakbelasting en daar is de SGP geen voorstander van.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11