Afbeelding
Shutterstock

Kop van de Veluwe wil 5000 nieuwe woningen bouwen

Algemeen

De colleges van de vijf gemeenten in de Kop van de Veluwe hebben met elkaar afspraken gemaakt over het bouwen van woningen. Ze hebben de ambitie 5000 woningen te bouwen om te voorzien in de vraag van hun inwoners. Elburg, Hattem, Heerde, Nunspeet en Oldebroek werken hierbij samen met de provincie Gelderland en het waterschap Vallei en Veluwe. In een gezamenlijke gebiedsverkenning hebben ze beschreven hoe ze de woningbouw willen gebruiken om de kwaliteit van de dorpen en steden te verbeteren. 

Al sinds 2020 werken de vijf Gelderse gemeenten Elburg, Hattem, Heerde, Nunspeet en Oldebroek samen onder de naam Kop van de Veluwe. Hierbij krijgen ze steun van de provincie Gelderland. Recent is de samenwerking met het waterschap Vallei en Veluwe aangehaald. De vijf gemeenten maken deel uit van RegioZwolle. Woningbouw is één van de opgaven waar deze gemeenten samen aan werken. Ze zien verstedelijking als een kans ook te investeren in een groene omgeving en brede welvaart. Vanwege groei van de eigen bevolking hebben de gemeenten al plannen gemaakt voor het bouwen van 5000 woningen. Afhankelijk van marktontwikkelingen en instroom van mensen buiten de eigen gemeenten, verwachten zij nog enkele duizenden woningen extra te moeten bouwen om aan de vraag te voldoen. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraden besluiten te nemen over de aantallen te bouwen woningen.

Wethouder Arjan Klein van de gemeente Elburg geeft aan dat Kop van de Veluwe-gemeenten de kwaliteit van de leefomgeving en de brede welvaart willen versterken. “We zien kansen om de steden, dorpen en buitengebieden vitaler en mooier te maken. Allereerst vinden we dat de investeringen in nieuwe woningen vooral ten goede moeten komen aan bestaande woonwijken en bebouwing om zo het landelijk gebied open te houden. En natuurlijk een goede bijdrage leveren aan de verbetering van de mobiliteit. Overigens beperken we ons niet tot de wijken. Ook kijken we naar de leegstaande (agrarische) erven en overwegen we hoogbouw. ”

“Als waterschap roepen wij op om bij het invullen van de woningbouwopgave toekomstbestendige keuzes te maken in water-, land en bodemgebruik. De verstedelijkingsopgave is één van de belangrijke en urgente maatschappelijke opgaven. Het is de kunst om bij deze opgave de kwaliteit van de leefomgeving verder te ontwikkelen en beschermen. Hierbij is het integreren van water, bodem en klimaatverande-ringen bij locatiekeuzes en ruimtelijke ontwikkeling essentieel. ”, aldus Frans ter Maten, heemraad van Waterschap Vallei en Veluwe.

De gemeenten in de Kop van de Veluwe dragen met de woningbouwplannen bij aan de verstedelijkingsstrategie van RegioZwolle. Die wordt momenteel samen met vier provincies, waterschappen en het Rijk uitgewerkt. Doordat de Kop van de Veluwe behoort tot dezelfde woningmarkt als Zwolle, verwachten de gemeenten ook woningen te bouwen voor mensen die in of rond de stad Zwolle willen wonen en werken.

Gedeputeerde Jan Markink van Gelderland vindt het goed wat de gemeenten in de Kop van de Veluwe hebben neergezet: “Wat ik mooi vind, is dat de partijen samenwerken vanuit een langetermijnvisie op landschap, water, natuur en wonen en van daaruit oplossingen creëren voor de korte termijn.”

De komende maanden gaan de gemeenten aan de slag om de woningbouwplannen uit te werken. Samen met andere opgaven worden deze opgenomen in een gezamenlijke investeringsagenda die nog voor de zomer zal worden aangeboden aan de nieuwe gemeenteraden.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11