Heidi van de Ridder, midden, heeft getekend als beheerder van het Kulturhus. Links, Wichert Stoffer en rechts Kees van de Bosch.
Heidi van de Ridder, midden, heeft getekend als beheerder van het Kulturhus. Links, Wichert Stoffer en rechts Kees van de Bosch. Eric Kroes

Dorpshuis Elspeet van start in Kulturhus

Algemeen

Na ruim drie jaar van overleg tussen diverse belanghebbende partijen is het de Stichting Dorpshuis Elspeet (SDE) gelukt om het Kulturhus weer functioneel te maken voor en door Elspeters. Vanaf 1 januari ’22 heeft het bestuur officieel groen licht gekregen om de activiteiten van de huurders weer op te starten. Afgelopen week werd Heidi van de Ridder officieel aangesteld als nieuwe beheerder van het Kulturhus, waardoor de dagelijkse gang van zaken hun beloop hebben gekregen.

Eric Kroes

Dat is nog maar het begin volgens SDE-voorzitter Kees van de Bosch: “We doen dit voor de inwoners van Elspeet. Zij verdienen een goed dorpshuis voor allerlei activiteiten die ergens anders niet georganiseerd kunnen worden. Het is nu aan de inwoners om te komen met ideeën en enthousiaste vrijwilligers bij het uitvoeren van evenementen, concerten of toneelavonden.
Door het bestuur van Stichting Dorpshuis Elspeet (SDE) wordt woensdag 23 februari vanaf 19:30 uur in het Kulturhus een bijeenkomst gehouden. Dat wordt het startpunt voor alle Elspeters die het nieuwe dorpshuis een warm hart toedragen en die willen meedenken en meewerken aan initiatieven die er kunnen plaatsvinden. Naast het bestuur zijn ook leden van de klankbordgroep aanwezig. Aanmelden via info@dorpshuiselspeet.nl

Draagkracht voor het nieuwe dorpshuis is al gegarandeerd door een bestuur dat enthousiast is gebleven, ondanks dat de onderhandelingen lang hebben geduurd. Hierin heeft SDE het initiatief genomen en door een klankbordgroep in het leven te roepen. Van de Bosch: ‘Onze dank gaat uit naar de gemeente en alle politieke partijen. Zij hebben dit initiatief beloond door het bestuur van de SDE eensgezind te steunen.” Financiële draagkracht is volop aanwezig, omdat de meeste ruimtes worden bezet door vaste huurders. 

Wichert Stoffer heeft daar als bestuurslid vertrouwen in. ‘We hebben door de vaste huurders een financieel model kunnen kiezen waarin commerciële en maatschappelijke verantwoording samengaan. Zo kunnen we laagdrempelige tarieven vragen voor Elspeters die een feestje willen geven en ook voor verenigingen die ruimte nodig hebben voor activiteiten. Zo willen we naast draagkracht ook het draagvlak creëren, maar daar hebben we de inwoners voor nodig.” Het Dorpshuis kan financieel gezien op eigen benen staan zonder veel extra activiteiten. 

Volgende week het tweede deel van deze reportage.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11