
Plannen voor de Kienschulpenweg, met name bij gevaarlijke kruising met de Jan Topweg, zijn gekoppeld aan plannen herinrichting Stationsomgeving.
(Wijnand Kooijmans)Plannen verkeer ter sprake
Er komt een planning met daarin aangegeven de tijd waar binnen actiepunten uit het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) moeten worden gerealiseerd. Deze toezegging deed wethouder Mark van de Bunte in de commissie Ruimte en Wonen naar aanleiding van veel kritiek uit fracties over het ontbreken van zo’n tijdspad.
Wijnand Kooijmans
Zoals de wethouder ook belooft dat antwoord wordt gegeven aan de indieners van opmerkingen die niet vallen onder het GVVP, omdat dit gaat om een plan op hoofdlijnen. In het antwoord wordt aangegeven welke actie de gemeente eventueel gaat ondernemen op de aangedragen punten. Het gaat bijvoorbeeld om het al dan niet realiseren van een eerder toegezegd voorsorteer vak naar de Braambosch en het instelling van eenrichtingverkeer op een deel van de weg Onder de Bos.
De gemeente werkt aan het opstellen van een laadvisie. Veel partijen vinden dat duidelijk moet zijn waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen, eventueel door de komst van laadpleinen. Door wisselingen bij de afdeling infrastructuur is de opstelling van het plan, zo geeft de wethouder aan, enigszins vertraagd. De eerste visies zijn gepasseerd, maar een definitief voorstel is te verwachten na het aantreden van de nieuwe raad.
Op bedrijven wordt een beroep gedaan bestelbusjes zo veel mogelijk op eigen terrein te parkeren. Dit omdat het parkeren in vooral oudere woonwijken problemen oplevert en daarmee overlast. De betreffende wijken voldoen niet aan de huidige parkeernormen. Wettelijk kan de gemeente niet optreden omdat bestelbusjes vallen onder de regels voor gewone personenauto’s. Ten aanzien van oplossingen voor de Industrieweg/Kienschulpenweg en vrachtverkeer over de F. A. Molijnlaan geeft de wethouder aan dat deze samenhangen met de herinrichting van het Stationsplein. Dat maakt ook dat een eventuele aanpak pas kan worden uitgevoerd na realisering van de herinrichting. Wethouder Van de Bunte wil wel aandacht besteden aan de suggestie verkeer vanuit het noorden al bij de afslag Nunspeet-Epe op rijksweg A28 af te kunnen slaan om het centrum van Nunspeet te bereiken. Dit om tot een betere spreiding van het parkeren te komen. Eventueel denkt hij ook aan een kaartje met daarop aangegeven de parkeermogelijkheden in het centrum, uit te geven door bijvoorbeeld VVV-kantoren.
De wethouder wil ook snel komen met oplossingen voor het parkeren van de fiets in het centrum van Nunspeet. Hierbij wordt aangedrongen op maatregelen die het mogelijk maken voor minder validen te parkeren in het centrum, omdat dit voor hen in de praktijk op veel momenten niet mogelijk is. Ook wordt gekeken of kan worden deelgenomen aan een pilot waarbij boa’s ook kunnen optreden tegen verkeersovertredingen. Onder meer door Koos Meijer (CDA Lokaal) wordt bepleit flitscontroles te houden met laserguns waarbij snel van locatie wordt gewisseld. Ook wordt gekeken of er een voorlichtingscampagne kan komen over drugsgebruik in het verkeer en dan in het bijzonder van de gevaren van het gebruik van lachgas.
De snelheid op alle wegen binnen de bebouwde kom verlagen tot 30 kilometer per uur zou worden toegejuicht. Het inrichten van deze wegen kost veel geld, waarschuwt de wethouder. Dat bewijst de praktijk in Vierhouten waar asfaltwegen worden omgezet naar een klinkerverharding.